Корнелия Нинова обвини ГЕРБ в антиевропейско поведение

OFFNews 19 декември 2018 в 13:39 1935 0

За да оправдае бездействието, некадърността, нарушаването на европейските и българските закони на правителството си, премиерът на държавата си позволи да излъже, че му е поставено условие за приватизация. Както е видно от изявлението на европейския комисар, такова условие не е имало.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация на партията си по повод наложената от Европейската комисия глоба на Българския енергиен холдинг (БЕХ) в размер на 150 млн. лв. Според по-ранни изказвания на министъра на енергетиката Теменужка Петкова и премиера Борисов, глобата е наложена в резултат на отказа на правителството да изпълни поставено от ЕК условие БЕХ да бъде приватизиран.

"Да критикуваш Европейския съюз не е антиевропейско, а е нормално. Така направихме с Истанбулската конвенция, с въпроса за миграцията, за двойните стандарти в храните. Но да набеждаваш ЕК в нещо, което не е искала от България, за да си спасиш собствената кожа - ето това е антиевропейско", допълни Нинова.

Тя също така обвини Борисов, че заблуждава обществото с твърдението си, че глобата няма да бъде платена от българските граждани, тъй като според нея друг вариант няма. "Българският енергиен холдинг откъде ще вземе тези пари? От кредити, които ще трябва да се връщат. Или от собствени приходи - от услуги на граждани и фирми. А тези услуги кой ги плаща? Ами, пак същите граждани", възмути се Нинова.

Лидерът на социалистите също така обвини правителството, че не санкционира служители, чиито действия са довели до парични загуби за държавата. Според поискана от БСП справка в Министерството на финансите, български граждани са осъдили представители на правителството за нарушаване на техните права за сума в размер на 15 563 761 лв. Нинова изиска от управляващите да последват закона и да заведат регресни искове срещу въпросните служители, които са коствали ресурс на държавата.

Депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия Делян Добрев излезе с декларация в отговор, в която обяви, че това е казус, който се разисква вече 3-4 години, и е бил обсъждан на редица изслушвания на открити и закрити заседания. 

"Това е нарушение, което ЕК твърди, че България е направила в периода 2007-2015 г. - през тези години са управлявали всички правителства. Много е жалко да се използват такива важни за държавата теми, за да се трупат политически дивиденти", отговори на Нинова той.

По негови думи Народното събрание два пъти е взело решение по този въпрос и е отхвърлило варианта България да признае вина по делото, защото депутатите сметнали, че държавата не била нарушила европейски правила. "Народното събрание задължихме Министерски съвет да обжалва едно евентуално негативно решение на ЕК за налагането на глоба", допълни той.

Добрев на свой ред също обвини Нинова, че заблуждава българските граждани, твърдейки, че те ще платят глобата, наложена на БЕХ. Според него глобите не са елемент, който КЕВР взима предвид при процеса на ценообразуване.

"Глобите ще се платят от неразпределени печалби на дружества, от приходи от транзит, които се плащат от транзитираща компания, от износ на електроенергия, но не и през цената на тока или на газа или която и да е друга цена, която плащат потребителите", заяви Добрев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!