Корнелия Нинова: Голямата победа е, че народът се освободи от страха и апатията

Идва криза, а управляващите доказаха, че не могат да се справят с нея, категорична е тя

OFFNews 25 юли 2020 в 12:33 3547 5

„Искаме оставката на цялото правителството, но искаме и чрез тази оставка и нови избори – промяна на модела на управление. По време на вота на недоверие ние го описахме какво представлява. Лобистки закони и институции, които се използват като маша за прокарване на лобистки интереси. Хора, използвани като бушони да изпълняват частни интереси и след това да бъдат сменяни, за да се запази системата. Пропаганда, която всява страх и наказва всеки инакомислещ.  Затова трябва система от мерки, които да се променят този модел, а не просто едните да си тръгнат и друга партия да продължи да управлява постарому." Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова пред БНТ.

„Предсрочните избори са нужни, защото идва криза, а управляващите доказаха, че не могат да се справят с нея“, каза още тя.

Нинова се позова на  доклад  на Европейската комисия от миналата година, според който БВП на глава на населението пада още преди кризата, а  Докладът за конвергенция на ЕЦБ доказва, че бизнес средата в България се влошава.

„От април имаме 20% спад на износа и 30% спад на вноса. Криза в икономиката се задаваше още преди пандемията“, коментира Корнелия Нинова.

 „Откакто започна кризата с COVID-19, прилаганите мерките не работят – те с нищо не помагат нито на икономиката, нито на домакинствата. Управляващите нямат никакъв план как да продължат оттук нататък“, смята още тя.

Според нея правителството не се ползва с доверие и не може да прокара реформи, а парламентът е делегитимиран. „Затова трябва нов парламент и ново правителство с ново доверие, за да може да стартира реформи и да направи план за развитието на България. Старите са изчерпани“, заяви лидерът на социалистите.

„Искаме оставката и на Борисов, и на Гешев. Подкрепяме протестите и призоваваме всички наши симпатизанти и членове да се включват в тях“, категорична е Нинова.

Тя припомни, че преди година БСП е предложила съдебна реформа в две основни две части:

„Първата беше налагане на съдебен контрол върху актовете на главния прокурор чрез промени в Закона за съдебната власт. Другото, което предложихме, беше абсолютно различен модел на функциониране на КПКОНПИ.  Ако тогава тази реформа беше приета, допускам, че сега нямаше да има такова напрежение. Уви, когато опозицията предложи нещо, то се отхвърля априори."

„Не само сме поискали оставка, но сме предложили и решение на проблема“, добави Нинова.

„Ако има някой, който да е последователен през последните четири години в искането за промяна на този управленски модел, това е БСП. Преди четири години заявихме думи, които сега се чуват на улицата: „Има паралелна държава и задкулисие, което управлява истинската държава. Това задкулисие е проникнало във всички партии и си е купило политици от всички цветове. Ако искаме да се борим, трябва да се обединим и да се изправим срещу мафията“. Тези неща не само ги заявихме, но се борихме срещу тях. Сега резултатът, който гонихме се вижда по улиците – народът се освободи от страха и апатията. Това е голяма победа“, завърши Корнелия Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6589

5

stanimir_13

26.07 2020 в 06:53

"Другарко" Нинова, вие и подобните ви сте отговорни за положенито на Родината ни сега. Най-мизерната и безперспективна страна в Европа. Преклонете се пред недоволството на хората, на се мъчете да го яхнете. Няма да стане.

13874

4

emanuilis

26.07 2020 в 00:06

„Ко", нещо каза ли, „ко"?

10212

3

Човека

25.07 2020 в 16:26

Нинова, от теб се иска само да мълчиш. Ако ме питат кой е по-противен от теб и Борисов, ще ми е трудно да избера.

3064

2

Александър Петров

25.07 2020 в 14:46

Най-страшно е отчаяни хора без никаква надежда и перспектива да те спасяват от тежка криза. Освен това те нямат никаква компетентност, а подчинените им чиновници вече пресмятат кой може да са следвашите. Никой не смее да вземе решение Още повече, когато знаят, че всяка стъпка "накриво" ще им коства работата, а на някои и главата. В такава ситуация обикновено не се прави нищо, а се чака само да мине времето. Наесен разпадът ще е пълен.
Не знам колко пари ще обяват, че раздават следващата седмица и на кого, но това ще бъде вода върху нагорещен камък.

12182

1

sawall

25.07 2020 в 14:04

Нинова, не се прави, много добре ви знаем какви сте и от БСП. Оставка и затвор, за ГЕРБ, за БСП, за ДПС. Седни си, млъкни и се надявай твоите золуми (и тези, които си прикривала вече толкова години) да не излязат наяве.