Корнелия Нинова: Частните болници да не ползват парите от НЗОК

Да се отложи плащането на данъци и осигуровки, да се отмени плоският данък, безплатни лекарства за деца до 14 г. - предлага лидерът на левицата

OFFNews 19 декември 2020 в 20:46 3345 1

Снимка Пресцентър на БСП

Корнелия Нинова

Поне четири кризи се оформиха в резултат на Ковид епидемията - здравната, кризата на доверието, икономическата криза и социалната криза, заяви Корнелия Нинова в интервю за предаването "Годината" на Дарик радио.

Предлагаме реални дългосрочни мерки, които ще решават проблемите в бъдеще. В БСП сме готови с план за управление, категорична бе Корнелия Нинова.

Според нея предстоящите избори ще бъдат различни - няма да могат да бъдат проведени традиционните кампании, активността ще е ниска.

Поне 4 кризи през 2020

„Виждам поне четири кризи в резултат на Ковид-19, които се насложиха, тоест трябва да се действа в четири посоки. Първата, разбира се е здравната, втората е икономическата, третата е социалната и четвъртата и много опасна, която влияе на другите три – това е кризата на доверието“, заяви лидерът на левицата.

Тя разви тезите на БСП по отношение на реформите в здравеопазването: "Нашето предложение е следното - тези болници, които искат да останат търговски дружества, частни болници, нека да бъдат такива. Ние сме свободна държава с равнопоставеност между държавната и частната собственост, така че нека си останат такива. Другите обаче, държавни и общински, стават лечебни заведения, а не да правят търговия със здравето на хората. Тези, които са нетърговски дружества, ползват парите от НЗОК от вноските на всички българи, които сме си ги направили. Тези пари отиват само за тези болници, които не са търговски дружества, а и не правят търговия. Другите да имат свободен избор, това са частни интереси, вложили са си парите. Да си направят здравни осигурителни фондове, плащане кеш, като отидеш да те обслужат, свободна воля в свободна държава. Но държавният ресурс и парите на хората отиват в онези държавни общински, които не са търговски дружества. Ето така ще стане."

Нинова отново повтори мнението си, че мерките, които бяха предложиха дотук, е не работят.

„Това не го казвам аз или ние, защото сме само опозиция и трябва да критикуваме. Това го казват онези икономически субекти, за които са ориентирани мерките. Г-н Радев достатъчно категорично каза, че тези мерки са “бутафорни“, те не стигат до реалния бизнес, до тези, които произвеждат икономика. Г-н Велев на Асоциацията на работодателите дори ги нарече „глупави“. Условията, които се поставят пред фирмите да изпълнят, за да получат финансова помощ, са невъзможни. И те предпочитат да освободят хората, да ги изпратят на Бюрото по труда, откъдето пък НОИ се задъхва. То е верига, комплект – като правиш едно, то се отразява на друго място“, заяви тя.

Как Нинова вижда решението?

“Простичко е - да им се даде възможност на хората, като се отложи плащането на данъци и осигуровки, прави го цяла Европа. И нашите фирми го казват: “Това ще ни помогне реално“, а не 24 лева, не мярката 60/40, която е съпътствана с проверка на НАП за десет години назад. Те им извиват ръцете и фирмите просто не искат да ги вземат тези пари, защото условията и бюрокрацията, с която ги заливат, е невъзможна. Тоест данъчни облекчения или както правят други европейски държави – покриване на поне 20% от оборота спрямо предходната година. Европа проигра тези мерки и вижте, че в последното тримесечие и Германия, и Франция бележат ръст в БВП, както и в икономиката, защото те помогнат реално на бизнеса. А това, което прави нашето правителство е проформа, само на думи, а не дава ефект социалната криза."

Време за данъчни реформи

Според Корнелия Нинова е нужна нова данъчна политика, тъй като кризата е време за реформи. БСП предлага отмяна на плоския данък и въвеждане на прогресивно облагане, както и семейно подоходно облагане. "Семейното подоходно облагане е възможност през данъците в едно младо семейство с деца да оставиш повече пари. Като им намалиш задължението да плащат данък на дете с по 500 лева. Това е нашето предложение за семейно подоходно облагане", каза тя.

БСП освен това предлага безплатни лекарства на деца до 14 години, безплатни учебници до 12 клас. "Целият този пакет от 204 предложения, които внесохме в парламента, щеше да струва 800 милиона лева, а при управляващите е 1 милиард и 200, тоест предлагаме реални и дългосрочни мерки, които ще решат проблемите в няколко години напред, при това с по-малък финансов ресурс. Смятам, че това е държавническа политика“, заяви Нинова.

Северна Македония: Провал на българската външна политика

Лидерът на българските социалисти коментира и темата Северна Македония: „Според нас имаме национална единна позиция по въпроса със Северна Македония – защита на българския национален интерес. Но имаме различни нюанси в анализа на ситуацията, защото правителството пропусна години да проведе едни добросъседски преговори, да стабилизира изпълнението на договора за добросъседство. Ние като партия и като парламентарна група подкрепихме договора в парламента, той беше приет почти единодушно. Направихме всички стъпки за разширяването на ЕС към Балканите. Уви, те пропуснаха времето, изненадаха всички ни с тази криза, изненадаха и Европа. Онзи ден имахме среща са европейските посланици и те бяха изненадани от това развитие. Правителството не си свърши работата. От емблема на българското председателство, това беше приоритет, Борисов беше обединителят на Балканите, това се превърна в провала на България във външната политика, най-вече пред европейските партньори."

Относно коментарите около предстоящите парламентарни избори и датата на провеждането им, тя посочи: „Ние заявихме своята позиция. 28 март е приемлива дата за нас, периодът на двата месеца са приемливи, каквото и да реши президентът, ние ще се готвим, вече я започнахме тази подготовка, имаме я и от преди. Тези избори ще бъдат различни – няма да можем да правим традиционната кампания за среща с хората, която за БСП е голяма сила. Няма да можем да постигнем активността, която ни се иска, а ниската активност е проблем за България. При ниска активност партиите в парламента имат ниска легитимност“.

Помолена да коментира и предстоящите догодина президентски избори, Нинова заяви: „Това, което Румен Радев обеща като кандидат за президент, го следва сега като президент. Когато президентът реши и обяви решението си дали ще се кандидатира отново, ще говорим дали ще го подкрепим. Ние в момента сме съсредоточени в парламентарните избори. След тях ще говорим и за президентските“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

1

Jordanll

19.12 2020 в 22:24

Корнело! Противоконституционно е, ма! Оня доктор в Пазарджик дето слагаше стентове на здрави хора и получаваше 53000лв не беше в частна болница. Все едно в държавните/общинските не могат да въртят същите шашми с точенето на касата, и все едно не го знаете.