Контрол върху преподаването на религиите иска ВМРО

OFFNews - Бургас 16 януари 2018 в 17:02 6138 0

Александър Сиди (в средата) получи и декларацията на бургаски журналисти

Държавен контрол относно преподаването на религиозно образование ще искат от ВМРО и Обединените патриоти с нов Закон за вероизповеданията. Идеята за него бе представена днес в Бургас, а проектът е във финална фаза.

У нас има заплаха от радикализация на исляма, голяма част от духовниците не се обучават в България, а в страни от Близкия Изток, посочи Георги Дракалиев от ВМРО – Бургас. Нетрадиционни християнски течения пък се проповядват директно на улицата в морския град, посочи Дракалиев.

Затова смятаме, че се налага промяна в Закона за вероизповеданията в България. Един остарял морално закон, който е изключително либерален и позволява регистрация на каквото и да била общност, маскираща себе си под формата на религиозно изповедание“, коментира Дракалиев.

Депутатът Александър Сиди посочи, че Бургас е избран като първия град, в който да бъде представен проектът за закон, заради борбата, която местните структури водят срещу „Свидетели на Йехова“. Радикалният ислям също е опасност, подчерта Сиди и добави:

Хора, които проповядват каквото и да било религиозно течение, трябва да бъдат хора, завършили своето религиозно образование в България. Хора, които са български граждани, трябва да бъдат начело на тези деноминации, въобще на всички тези религиозни течения. Защото няма как някой, който е чужденец, да дойде и да проповядва нещо“, коментира Сиди.

За радикалния ислям поясни:

Идват едни проповедници, какъвто е Ахмед Муса. Той е проповедник, който преди десет години е бил проповедник на християнска деноминация. След това, по някаква причина, се събужда една сутрин в Саудитска Арабия, някой му е платил, той изкарва там един тримесечен курс, връща се, облича тяхната роба и започва да разпространява радикалния ислям в Пазарджик. Без никой никъде да знае тоя човек какво е учил, какво проповядва, не е част от българското мохамеданство… Българското мюфтийство по никакъв начин не знае какво се случва в Пазарджик…“, добави Сиди.

Той поясни, че в момента няма законови разпоредби, чрез които държавата да се намеси. Призна, че ВМРО е било против идеята за ислямски университет, но една подобна форма днес им се вижда работеща. Така ще може да се контролира какво се преподава и какво ще се проповядва впоследствие. Сред другите идеи на ВМРО са ръководителите на религиозните организации да са или български граждани, или да се живели у нас определен период от време.

Очаква се становище от Българската православна църква по отношение на новия закон, след което ще се проведе обществено обсъждане с останалите вероизповедания у нас, добави Александър Сиди. Едва след това проектът ще бъде внесен в Народното събрание.

Депутатът получи и копие от декларацията на бургаски журналисти, в която се настоява да бъде запазена свободата на словото и правото на гражданите да бъдат информирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови