Кой разреши учебник за VI клас да съветва мъжете да бият жените

Александра Маркарян Последна промяна на 08 декември 2017 в 07:19 12193 0

Кой носи отговорност за това в училищата да бъде допуснат учебник за шестокласници с цитат, според който мъжът може да бие жената? След полемиката, която предизвика нов учебник по история на "Просвета", OFFNews отправи запитване до Министерството на образованието, за да разбере кои са 7-та оценители на съдържанието на проектите по предмета, препоръчали одобрението на учебника на министъра на образованието.

След отказа, който получихме през ноември, изискахме имената им по Закона за достъп до обществена информация. Ето кои са специалистите, оценявали проектите за VI клас по история:

Юра Константинова

Малина Тодорова

Надежда Стойкова

Пенка Иванова

Радка Манчева

Тодорка Зенгинова-Христова

Янка Крачунова

Според отговора на МОН до OFFNews "при одобряването на цитирания учебник нито един от оценителите не е установил наличие на текстове, допускащи дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, религия, образование, увреждане, произход, убеждения, обществено положение и имуществено състояние, както и всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна", следователно и няма да бъде редактиран, изтеглен, нито пък ще има негативни последствия за някой от оценявалите го.

Според МОН "съдържанието на всеки учебник е в резултат на творческа дейност на автор или авторски колектив, определен от издателство" и "всеки авторски колектив подбира самостоятелно и по своя преценка и допълнителните ресурси, чрез които се онагледява учебното съдържание, за да съответства на очакваните резултати в учебната програма".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови