Конкретни стъпки по съдебната реформа - до 1-2 месеца

OFFNews Последна промяна на 15 януари 2022 в 09:59 1082 1

„В рамките на 1-2 месеца ще видите конкретни законодателни стъпки, с които искаме да постигнем съдебна реформа”, заяви по Нова телевизия депутатът от "Продължаваме промяната" Петър Кулински.

Декларацията с искането на оставката на Иван Гешев беше акт, с който управляващите снеха доверието си от него. Естествено съдебната реформа не бива да започва и свършва с оставката на Гешев. Трябва да направим такива законови промени, че да гарантираме ефективно работеща прокуратура”, заяви Кулински и добави, че от декларацията ще има ефект.

Той обяви, че се подготвят конкретни законодателни промени. До края на месеца трябва в НС да влезе законопроект за КПКОНПИ. Подготвят се и промени в Закона за съдебната власт и в наказателно процесуалния кодекс.

Депутатът каза още, че една от целите на управляващата коалиция е реформиране на ВСС:

„Задали сме си като цел да реформираме ВСС. Пленумът на ВСС избира главния прокурор. Очакваме и решение на КС, който да каже дали е допустимо министърът на правосъдието да поиска отстраняването на главния прокурор. Ако становището на КС е положително, ще бъде внесено такова искане”, обясни Кулински.

По думите му управляващите се надяват ВСС да бъде реформиран по такъв начин, че да има гаранции за неговата по-голяма обективност и ефективност.

Кулински каза още, че когато управляващата коалиция има проект за конституционни промени, ще търси подкрепа от всички партии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови