Конфронтацията е хранителната среда за некадърни политици, заяви Първанов

В политиката няма как да постигнеш пълен реванш. В един момент нещата се обръщат срещу теб, предупреди той

OFFNews 06 юни 2021 в 10:00 2921 0

Конфронтацията е хранителната среда за некадърните политици. Когато не можеш да управляваш, си измисляш някакъв повод и започваш да биеш по него. Това поддържа българската политика днес. Барикадата е навсякъде. Сега е всеки срещу всеки. И то по възможно най-тежкия начин. 

Това коментира Георги Първанов, президент от 2002 до 2012 г., по Нова тв. През 2005 година противопоставянето между БСП и НДСВ беше много тежко. Не си казваха и добър ден. В един момент ги събрахме около една маса, започнахме да обираме луфтовете и в крайна сметка се стигна до едно разбирателство, което беше в основата на Тройната коалиция, коментира Първанов. Той посъветва политиците, от които зависи формирането на бъдещото правителство, да започнат да преодоляват крайните противоречия и да начертаят приоритети. 

В политиката няма как да постигнеш пълен реванш. В един момент нещата се обръщат срещу теб и всичко започва отначало. Хората не искат това повече от нас, предупреди Първанов. 

Обречени сме на коалиционно управление. Следизборната коалиция не винаги е идеологическа, идейно чиста и хомогенна. Просто трябва да се разбере какво събира партиите от ляво, от центъра и може би от дясно“, уточни той.

Тръгна относително успешният период на левицата, вярвам го и помагам. Нашата тактика трябва да бъде уважителна. Смятам, че трябва да се смени малко реториката в лявото. Твърде патетична и излишно агресивна е. От нас хората очакват да видят формация, която подава ясно послания за управлението на страната. Виждам тази широка коалиция в ляво като един от стълбовете на бъдещото управление", допълни Първанов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови