Комисията по отбрана одобри ратифицирането на договора за машините ''Страйкър''

Кристина Минчева 29 ноември 2023 в 16:23 726 0

НС

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Комисия по отбрана

Комисията по отбрана ратифицира международния договор за „Придобиване на бойни машини "Страйкър". Предстои парламентът да вземе окончателното решение. Реализирането на договора ще позволи в кратък срок да се преодолее част от дефицита от способности в сухопътните войски на българската армия.

Страната ни ще закупи 198 бойни, разузнавателни и специални машини. Сделката е за близо 1,2 милиарда долара. Според предложението, още с ратификацията страната ни ще плати първоначален депозит от 263 360 000 долара. Останалите суми ще се изплащат между 2023-2027 г. За американската страна договорът влиза в сила не след неговото подписване или ратификация, а след превеждането на първоначалната вноска по него. 

Предвидено е началото на доставките на машините да е през третото тримесечие на 2025 г., а краят - през първото тримесечие на 2028 година. Основното количество бойни и спомагателни машини ще бъде доставено през 2026 г. и 2027 г., с темп на доставките от десет машини на месец.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев обясни, че машините ще се асемблират в България в завода ТЕРЕМ, като 40% от дейностите по тях ще се правят тук.

Водят се разговори и за това да започнем да произвеждаме и артилерийски снаряди за машините, които са с калибър, нетрадиционен за българския военно-промишлен комплекс.

Заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев уточни, че министерството е провело конкретни разговори с фирмата "Harris" за изграждане на център за диагностициране и отстраняване на ремонти на тяхното оборудване. Той посочи, че сухопътните ни войски са оборудвани изцяло с радиостанции "Harris".

Опозицията отново се обяви против договора. Според "Възраждане" той е неизгоден за България, а според "Има такъв народ" закупуваните машини са остарели и недобре въоръжени. БСП се въздържаха.

Договорът е подписан на 26.09.2023 г. в САЩ и на 17.11.2023 г. в София. Международният договор е изготвен във връзка с изпълнение на приетия от 49-ото Народно събрание Проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!