Комисия ще контролира контролиращите бюджета на НЗОК

OFFNews 12 февруари 2021 в 13:04 1408 1

Министърът на здравеопазването ще назначи комисия с членове от здравното министерство, Сметната палата, НАП и Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, която ще прави внезапни проверки за прилагането на механизма, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК. Това реши парламента на първо четене, като промени закона за Здравното осигуряване. Вносител е председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова и нейни съпартийци от ГЕРБ. От БСП и ДПС определиха поправката, като "контрол над контрола".

Със законопроекта се предлага по изключение през 2021 г. при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка поради епидемично разпространение на заразна болест, лекарствените продукти, получени от човешка плазма или от човешка кръв-имуноглобулини, да може да бъдат изключени от обхвата на механизма, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК.

“Не може да има такова “животно” като промените в Закона за здравното осигуряване. Тук беше инкорпориран един доклад. Ние по държавния бюджет такова чудо не сме видели, като по законопроект, който е от половин страница почти и който ни превръща в неми акционери на една абсолютна безобразница, на създаване на механизъм на механизъма”, заяви народният представител от ПГ на “БСП за България” проф. Георги Михайлов. Той обърна внимание, че Министерство на здравеопазването, НЗОК и Сметната палата са против този законопроект.

“Предългият доклад на Закона за здравното осигуряване не може да компенсира юридическата несъстоятелност на предложенията. Съжалявам, че трябва да го кажа – ние ще бъдем категорично против направените предложения”, каза народният представител от ПГ на ДПС и заместник-председател на Народното събрание д-р Нигяр Джафер и добави, че е бил поставен рекорд по най-дългия доклад на комисия, изчетен от трибуната на Народното събрание въобще и антирекорд на предложение, което нарушава три закона, които са основополагащи в законодателството. Тя коментира, че се предлага създаване на Надзорен съвет на Надзорния съвет на НЗОК. “Може би по подобие на наблюдаващия прокурор на главния прокурор”, каза още д-р Джафер.

Даниела Дариткова нарече тези коментари спекулации. “Идеята за този законопроект беше да се защитят правата на българските пациенти, които са с вродени имунодефицити. Това беше основната причина – грижата за българските граждани. След това решихме да дадем възможност да се наблюдава този допълнителен механизъм, който кара фирмите при нарастване на бюджетите в три групи медикаменти, да може да се контролира по начин, който от една страна дава финансовата стабилност”, каза д-р Дариткова.

Според нея най-важното за управляващите е да гарантираме достъп до медикаменти. “Това е проблемът, който искаме да изясним чрез въвеждането на мултидисциплинара комисия, която да гарантира механизма”, обясни д-р Дариткова. Тя заяви, че ГЕРБ ще се съобразят с всички мнения и ще търсят друг вариант този механизъм да бъде прозрачен

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови