Който твърди, че ДБ иска парчета от баницата, лъже

ИТН ще предаде хората, които реално свалиха Борисов и гласуваха за промяна, заяви Христо Иванов

OFFNews 02 август 2021 в 07:26 6477 5

Снимка Архив

Който твърди, че ДБ е искала парчета от баницата, лъже. И лъже според собствените си примитивни представи за разпределяне на дялови участия във властта и партийни проекти. 

Така съпредседателят на Демократична България Христо Иванов отговори на обвиненията на лидера на ИТН Слави Трифонов към ДБ и лично към Иванов. 

Ако изобщо бъде потърсена наша подкрепа по някакъв сериозен начин, партиите от коалицията и парламентарната група ще оценят предложения състав на Министерски съвет, програмните заявки и очертаващото се парламентарно мнозинство и колективно ще вземем решение за последващите си действия в интерес на страната и избирателите, пише още Христо Иванов във фейсбук. 

Снощи Тошко Йорданов от ИТН съобщи, "че в следващите дни политическото ръководство на парламентарната група на ПП "Има такъв народ" ще изпрати покани за срещи до политическите ръководства на парламентарните групи на "Изправи се БГ! Ние идваме", "Демократична България" и БСП, за да ги запознае със структурата и състава на нашия проект за министерски съвет". 

В поста си във фейсбук Христо Иванов пише още: 

Този парламент можеше да реши една стратегическа национална задача: реално да отстраним ДПС от властта. Само тогава можем не просто да “изчегъртаме Борисов”, а да разградим в дълбочина модела на корупционното задкулисие. Тази задача е изключително сериозна и не може да бъде реализирана с шоу с импровизации, лансиране за лидерски позиции на случайни бушончета и съмнителни подставени лица, а най-малко, с оформяне на ново задкулисие.

Единствено в името на откъсване на управлението от корупционния картел около Сараите, ние бяхме готови да обмисляме подкрепа за мандат на ИТН, въпреки всичките ни различия. Но, понеже знаем добре срещу какво се изправяме, настоявахме за три принципни положения:

1. Валиден ангажимент с подробна програма от конкретни действия за борба с корупцията и отвоюване на институциите;

2. Оформяне на ясна парламентарна конфигурация, чиято формула да гарантира, че управлението и решенията в парламента няма да зависят от ДПС и ГЕРБ;

3. Излъчване на силен екип от доказани бойци, на които може да се има доверие да реализират тази огромна задача. 

Третото е най-важно: хората са решаващи.

Повтаряхме тази позиция постоянно преди и след изборите. За известно време бяхме просто игнорирани с презумпцията, че накрая ще бъдем принудени да гласуваме каквото ни се предложи под заплахата да бъдем обявени за виновни за провала на мандата и под димката на закъснели имитации на “диалог”. Виждайки ясно тази стратегия на поставяне пред свършени факти, и особено когато започнахме да научаваме какви хора се готвят за правителството, парламентарната ни група реши да действаме публично, преди да е станало необратимо късно.

Поставихме ребром горните принципни въпроси и предложихме единствено възможното решение за ключовия персонален въпрос: привличане на успешните министри от служебното правителство в новия кабинет, ако за него ще се търсят нашите гласове. Тези хора се доказаха като бойци, предприеха конкретни действия срещу Борисов, ДПС и корупционните им мрежи и заслужиха огромно обществено доверие. Оставянето на успешните служебни министри, особено такива, които самите ИТН са канили, очевидно няма как да бъде представено за някакво излъчване на наши представители. И точно затова легитимният начин за поставяне на тази важна тема беше публичният, а не в някакви телефонни разговори и раздумки по кьошетата. Който твърди, че ДБ е искала парчета от баницата, лъже. И лъже според собствените си примитивни представи за разпределяне на дялови участия във властта и партийни проекти. Предложихме конкретна формула за подкрепа за решаването на стратегическа национална задача. И тя беше панически отблъсната. 

Това, което последва, беше доказателство, че темата за ДПС е най-малкото неудобна за ръководството на ИТН. Вместо политически отговор по същество, последва изключително грозна персонална атака точно срещу хората, които в последните месеци направиха много срещу модела Борисов-Пеевски-Доган. Те заслужават подкрепа да продължат, а бяха облени в потоци кал в пълен синхрон с ГЕРБ, ДПС и техните медии. Тези неща никога не са случайни. А когато се видя, че ние няма да “клекнем”, днес последва атака и срещу мен с Борисовите опорки как искаме порции.

За мен положението е достатъчно ясно. Ще става видимо и за все повече хора. Отказът за формиране на ясна парламентарна конфигурация под димката за “правителството на малцинството” с 65 гласа не може да скрие за дълго на милостта на чии гласове ще се крепи готвеното управление. Атаките срещу автентичните борци с корупционното статукво не могат да камуфлират кадровото безсилие и пробутването на сламени човеци. Спекулациите с вината за отиване на следващи избори няма да прикрият от избирателя бягството от отговорност, неспособността за елементарен политически диалог, отказа от търсене на подкрепа и нежеланието за реална конфронтация с ДПС и техните корупционни мрежи. Протестът няма да бъде заметен под килима като нежелан спомен за присвоена политическа биография. С всичко това това ИТН ще предаде хората, които реално свалиха Борисов и гласуваха за промяна.

Знам и точно какво следва: как ще бъдем атакувани, с какви опорки, с помощта на кои медии и говорители. Това не е ново за нас, не ни е спирало, няма да ни спре и сега. Нямам никакво съмнение, че ще си върнем страната, колкото и трудно и дълго да е това усилие. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови