Кой упълномощи Плевнелиев да твърди, че българите са радостни от уреждането с кръв на конфликта в Нагорни Карабах?

Арменската църква с крайно остра декларация след изказване на бившия държавен глава на България на форум в Баку

OFFNews 18 ноември 2021 в 12:58 22004 3

Росен Плевнелиев

Снимка БТА/Христо Касабов, архив

Росен Плевнелиев

Арменската църква излезе с остра позиция срещу изказване на Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 г., който на официален форум в Баку на 11 ноември "си позволява да адмирира Азербайджан за военната победа в Нагорни Карабах и то в деня, възпоменаващ примирието, сложило край на Първата Световна Война, да хвали действията на азерската армия и да ползва груби и обидни квалификации по отношение на арменската държава и народ".

Декларацията на на Епархийския съвет на Арменска апостолическа православна света църква (ЕС на ААПСЦ) в Република България бе изпратена до медиите днес. В нея се осъжда изказване на Плевнелиев по време на Осмото издание на глобалния форум в Баку на тема "Светът след COVID-19".

Плевнелиев смята, че неутралитетът на ЕС по въпроса за карабахския въпрос изразява "плаха позиция", обвинява Армения, че е извършила агресия и "пренебрегва толкова грубо международното право", хвали Азербайджан, че изкоренил "голяма несправедливост" и възстановил правосъдието. Претендирайки да говори от името на балканските страни, Плевнелиев твърди, че те са посрещнали с радост победата на Азербайджан в 44-дневната война.

"От свое име и от името на Арменската православна общност в Република България намираме за крайно укоримо поведението на г-н Росен Плевнелиев" - пишат по този повод от Арменската църква.

В декларацията се казва още:

"Изказването му провокира и въпроса: В качеството си на какъв г-н Плевнелиев си позволява да се самообявява за изразител на мнението на балканските народи и да им вменява ролята на аплодиращи един военен конфликт със сепаратистки корени. Плевнелиев се явява възхвалител на военни действия, нарушаване на човешки права, неспазване на Женевската конвенция за отношението към военноплениците, подписана на 12.08.1949 и влязла в сила на 21.10.1950, забраната за употреба на определени оръжия и боеприпаси срещу цивилни и военни лица, както и умишленото унищожаване на исторически културни ценности от световно значение.

Твърдим отговорно, че арменската диаспора е сред най-миролюбивите, толерантни и интегрирани общности в България, която от поколения демонстрира родолюбие и патриотизъм към втората родина на дедите си в пъти по-автентична от тези на много политически деятели. И от тази си позиция питаме г-н Плевнелиев кой го е упълномощил да твърди от името на всички българи, че те са радостни от уреждането (с насилие и кръв) на конфликта в Нагорни Карабах. В качеството си на държавен глава-обединител на европейска България или на симпатизант на азерските военни части той укорява ЕС за пасивно поведение към конфликта между Армения и Азърбайджан?

Смятаме, че един отговорен държавник е недопустимо да губи мярка в публичното си говорене, още повече, когато става дума за отношения между трети страни. Г-н Плевнелиев многократно е декларирал и подчертавал непоколебимите си пронатовски и проевропейски убеждения, а в същото време на форума в Баку удобно забравя, че веруюто на ЕС е съюз на нациите и националните интереси са над всичко и се опитва да вмени на ЕС ролята на световен полицай.

Подобно говорене от страна на държавен глава е предпоставка за появата на сенки, съмнения и напрежение по отношение на държавата България от страна на засегнатите.

Аплодирането на военна агресия и легитимирането на езика на омразата спрямо Армения от страна на азърбайджанските домакини на г-н Плевнелиев намираме за крайно несъвместими с отговорното държавническо поведение. Призоваваме г-н Росен Плевнелиев да проявява отговорност в говоренето си в публични форуми, без значение за чия сметка и под каква фасада се организират и провеждат те. Защото, зачитайки, без условия и уговорки, действащото правило, че няма бивш президент, напомняме, че негов дълг е да се придържа към отговорно поведение, което приляга на държавен глава.

Всичко друго би било не просто срам за политическата класа, но и дебела и тъмна сянка върху България".

Декларацията е подписана от Антраник Шакариян, Председател на ЕС на ААПСЦ в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

3

случайно прочетох

18.11 2021 в 15:54

"питаме г-н Плевнелиев кой го е упълномощил да твърди от името на всички българи"
Жена му, синоптичката.
В БГ няма кой да го упълномощи за нищо!

6145

2

kokoten

18.11 2021 в 13:41

Голем срам е тая Плюнка....да не е жив ега....к'ъв християнин е тоя боклук....Господ такива ги "награждава"....Той забавя,но не забравя....

11300

1

yoghurt

18.11 2021 в 13:03

Колко ми орилича на Панов, в изменчивото си поведение Плевнелиев...