Кой предложи Делян? Отговорът е Борис Бонев. Вижте как ПП, ДБ и СС си разпределиха кметовете

Владимир Йончев 29 юни 2023 в 20:11 20677 5

Кметът на район Изгрев Делян Георгиев с Митрофанова

Снимка Район

Кметът на район "Изгрев" Делян Георгиев посреща руския посланик Елеонора Митрофанова в сградата на общината.

"Спаси София" на Борис Бонев е предложила кандидатурата на Делян Георгиев за кмет на район "Изгрев" в София. Синът на бившия висш служител на Държавна сигурност и главен секретар на ДАНС Младен Георгиев и сега е кмет на района. За такъв беше издигнат от БСП, АБВ и партия "Мир".

Георгиев напусна БСП през ноември. По информация на OFFNews това е станало след като е поискал БСП да го издигне за кмет на София, но Корнелия Нинова е отказала. Според версията, която самият той разпространи, причината е, че се е обявил против гласуването на БСП за връщането на хартиената бюлетина.

Георгиев е отявлен поддържник на посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова. Малко преди Русия да нападне Украйна той я покани в сградата на общината. Според прессъобщението на самата община "Изгрев" те са обсъждали възможностите за културното и образователно сътрудничество между дипломатическата мисия и Район "Изгрев".

Вчера общинският съветник от ГЕРБ Малина Едрева обяви, че "кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев саботира именуванията на Алеята на Украйна и градинското пространство “Борис Немцов”."

"Предстои да отговори на въпроса “Чий е Крим”" - написа още Едрева.

Последното вероятно е препратка към твърде неясната позиция на Борис Бонев по въпроса. Във Фейсбук той написа:

(Крим е) "... де юре украински, де факто руски.  Но не разбирам как знамето на Крим помага за решаване на проблемите на България? Да, Гешев и Цацаров са по-големи проблеми за нашата държава от Крим.

А само да попитам - Косово чие е?"

8/8/8 е принципната договорка за разпределението на районните кметове в коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София" за изборите за общински съветници и кметове, които вероятно ще са през октомври. Четвъртият участник в коалицията - "Екипът на София" ще ползва квотата на ПП, ако изобщо издига районни кметове.

Към момента са разпределени следните райони:

Район "Лозенец" - квота на "Да, България" - те ще издигнат досегашния кмет Константин Павлов - Комитата.

Район "Слатина" - квота на "Да, България" - те ще издигнат досегашния кмет Георги Илиев.

Район "Средец" - квота на ДСБ - те ще издигнат досегашния кмет Трайчо Трайков, освен ако той не стане областен управител на София.

Район "Триадица" - квота на ДСБ - те ще издигнат досегашния кмет Димитър Божилов.

Район "Нови Искър" - квота на ДСБ. В момента кмет там е Даниела Райчева от ГЕРБ-СДС.

Район "Надежда" - квота на ДСБ. В момента кмет там е Димитър Димов от ГЕРБ-СДС. ДСБ вече имат кандидатура.

Район "Овча купел" - квота на "Да, България" - те ще издигна досегашният кмет Ангел Стефанов.

Район "Сердика" - квота на "Зелено движение" - в момента там кмет е Тодор Славов Кръстев от ГЕРБ-СДС. Зелените вече имат канидатура.

Район "Витоша" - квота на "Спаси София". В момента там кмет е Теодор Петков от ГЕРБ-СДС.

Район "Панчарево" - квота на "Спаси София". В момента там кандидат е независимият Николай Гюров. "Спаси София" вероятно ще предложи Милена Томова, известна още и като Милена Алексиева, юрист и граждански активист на СС.

Район "Изгрев" - квота на "Спаси София". Те издигат Делян Георгиев, кандидат на БСП, АБВ и МИР на предишните избори.

Район "Студентски" - квота на "Продължаваме промяната". В момента там кмет е Петко Горанов от "Демократична България", но ДБ няма да настоява за следващ мандат за него. Решението кой ще е канидатът е изцяло при ПП.

Район "Младост" - квота на "Продължаваме промяната". В момента кмет там е Стефан Стефанов, формално независим, но с подкрепата на БСП.

Район "Искър" - квота на "Продължаваме промяната" - в момента там кмет е Ивайло Цеков от ГЕРБ-СДС.

Район "Кремиковци" - квота на "Продължаваме промяната" - в момента там кмет е Лилия Донкова от ГЕРБ-СДС.

Район "Оборище" - квота на "Продължаваме промяната" - в момента кмет там е Николай Александров от ДБ. Той няма да бъде предложен завтори мандат.

Район "Люлин" - квота на "Продължаваме промяната". В момента кмет там е Милко Младенов от ГЕРБ-СДС. ПП имат свое предложение, но са решили да задържат обявяването му.

Все още не са разпределени районите "Банкя", Подуяне", "Връбница", "Възраждане", "Илинден", "Красна поляна" и "Красно село". Според принципната договорка би трябвало 2 от тях да отидат за "Продължаваме промяната" и 5 - за "Спаси София".

Най-заплетена била ситуацията за "Красно село". Там кмет е издигнатата от "Демократична България" Росина Станиславова. Малко след като пое поста, избухна скандал и ДБ я призоваха да го напусне, но тя отказа и по-късно бе отстранена от поста. Сега "Демократична България"  имали силен кандидат за "Красно село", но този район им се явява девети и би нарушил предварителната договорка за 8/8/8.

Това 8/8/8 не е сакрална цифра и може да се промени, обясни наш източник. Според него сто процента сигурни са само успешните досегашни кметове на ДБ. В останалите райони може да настъпи разместване на квоти, ако се окаже, че някое от предложенията не са достатъчно силни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7925

6

Trabajo

02.07 2023 в 23:34

чийо било Косово...
***********, майна.

а ние се чудим, дали случайно даде мнозинството в софийска община на мутрите...
слочайности, да г'е.
ама нема начин - много хора си го избраха и немАха акъл да гласуват за друга листа. представителна демокрация.

3930

5

siika

30.06 2023 в 00:32

Йончев, за какво съжалявате - за дюнерджийницата или за това, че герб няма да имат кмет за район Изгрев. Или и за двете - и в двата случая написаното по-горе не е журналистика, а вие будите само съжаление.

-1974

4

Владè

29.06 2023 в 22:44

Ха ха ха ха ха, лъсват им червените г....е. От фиданка пандъкова и бойчо до багамил бонеф и терзийски дядов, през промяната та до мутрифанова...
Списъка на уж прогонените ушета май от самото посолство му е бил спуснат на кирил хардвардът. Така се съмнявам веке , гледам какво ги дробят. От лево зарчофф от десно терзийкоф , център - дилянша изгрев, а вие ПЛАЩАЙТЕ...

1687

1

Пенчо Прикарчин

29.06 2023 в 20:23

Страшен мухльо!
 
X

Да помогнем на украинските деца!