Кой кой е в новото правителство "Денков-Габриел"

OFFNews 06 юни 2023 в 18:31 7147 1

Снимка БТА/Архив

Избраният за премиер акад. Николай Денков е роден през 1962 г. в Стара Загора. Завършва Факултета по химия и фармация на Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 1993 г. защитава докторска дисертация, от 1997 г. е доцент, от 2007 г. е доктор на химическите науки, от 2008 г. е професор по физикохимия. Бил е зам.-декан на факултета, който е завършил, и ръководител на Катедра "Инженерна химия". През 2018 г. Денков става член-кореспондент на БАН. През 2021 г. Събранието на академиците на БАН го избира за академик в областта на природоматематическите науки, направление "Химически науки". Член е на европейската научна академия „Academia Europеa“. Бил е заместник-министър на образованието и науката. Служебен министър на образованието и науката в правителството на Огнян Герджиков. От 12 май 2021 г. е служебен образователен министър в двете служебни правителства на Стефан Янев, а от 13 декември 2021 г. до 2 август 2022 г. е министър на образованието и науката в правителството на Кирил Петков.

Мария Габриел е вицепремиер (и премиер при ротацията след 9 месеца) е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. Бакалавър по "Български и френски език" на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", през 2003 г. завършва магистратура по "Сравнителна политика и международни отношения" в Докторската академия по политически науки в Бордо, Франция. Работила е като асистент научен изследовател в Института по политически науки в Бордо. Евродепутат от квотата на ГЕРБ в състава на групата на ЕНП. Зам.-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент до 16 юли 2017 г. От 7 юли 2017 г. до 1 декември 2019 г. Мария Габриел е еврокомисар за цифровата икономика и общество в Европейката комисия с председател Жан-Клод Юнкер. От 1 декември 2019 г. тя е еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в ЕК с председател Урсула фон дер Лайен.

Асен Василев е новият стар министър на финансите. Роден е на 9 септември 1977 г. в Хасково. Възпитаник на хасковската езикова гимназия и най-добър випусник. По-късно завършва "Икономика" в Харвардския университет, след това специализира бизнес администрация и право в Стопанския и Юридическия факултет на Харвардския университет. Бил е консултант в "Монитор Груп" в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка. Съосновател и президент е на "Евърбред" – компания за ценообразуване на самолетни билети. През 2013 г. е министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков. Министър на финансите в служебното правителство на Стефан Янев и вицепремиер и финансов министър в кабинета на Кирил Петков. 

Калин Стоянов е министър на вътрешните работи. Роден е на 28 април 1981 г. в Бургас. Възпитаник на Академия на МВР, а през 2009 г. завършва специалност "Право" в Бургаски свободен университет. Постъпва във вътрешното министерство през 2003 г. като разузнавач в отдел "Икономическа полиция" при РДВР Бургас. От 2009 г. до 2011 г. заема последователно длъжностите разузнавач в секторите "Престъпления в икономиката" и "Трансгранична организирана престъпност" към отдел БОП – Бургас. От 2011 г. до 2016 г. е разузнавач в ГДБОП и в отдел "Криминална полиция" към ОДМВР – Бургас. По-късно е преназначен на длъжност началник на РУ – Приморско, а приз 2018 г. става началник на отдел в ГДБОП. От май 2021 г. е директор на ГДБОП.

Проф. Тодор Тагарев е новият министър на отбраната. Завършил е Математическата гимназия "Акад. К. Попов" в Пловдив, ВВВУ "Г. Бенковски", Долна Митрополия, като инженер с гражданска специалност "Автоматика и телемеханика" през 1982 г. и Командно-щабния колеж на ВВС на САЩ през 1994 г. През 1989 г. защитава дисертация във Военновъздушната инженерна академия "Н.Е. Жуковски" в Москва. Бил е научен сътрудник в БАН. От 2014 г. е професор в Института по информационни и комуникационни технологии на БАН. Проф. Тагарев е участвал в работата на редица органи и групи на НАТО и Европейската агенция по отбрана, в международни изследователски екипи и в програми за консултации по въпроси на управлението на сигурността и отбраната в десетки страни. Негови научни трудове са преведени на 15 езика. 

Министърът на околната среда и водите Юлиан Попов е старши съветник на Европейската фондация за климата, председател на Института за ефективност на сградите в Европа и бивш служебен министър на околната среда на България. Бил е посланик на добра воля на България за политиката в областта на енергетиката и климата и съветник по енергийната сигурност на президента. Попов е автор на две книги и съавтор на книгите "Европейската супермрежа и "Дипломация в областта на енергетиката и климата".

Министърът на енергетиката Румен Радев е зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Роден е на 4 август 1968 г. в Силистра. Завършил е физика в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и "Финанси" в УНСС. Семеен е, баща на три деца.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков е роден в София. Възпитаник на Първа английска езикова гимназия в столицата и Юридическия факултет на Софийски университет. Специализира Право на Европейския съюз в Университета в Амстердам, Нидерландия, и Мениджмънт в Станфорд. Има 20-годишен опит в управлението на инвестиционния процес и големи корпоративни структури. Преподава строително законодателство и договорно право в Университета по архитектура, строителство и геодезия и във Висшето строително училище "Любен Каравелов" в София. Бил е зам.-министър на финансите.

Аграрният министър Кирил Вътев е член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите. Завършил е Националната спортна академия с профил "Свободна борба" и в продължение на 11 г. е бил треньор по този спорт. През 1993 г. Кирил Вътев и брат му основават фирма за производството на месни деликатеси.

Министърът на икономиката Богдан Богданов е бил изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) със заповед на тогавашния министър на иновациите и растежа Даниел Лорер. Богданов е бакалавър по финанси от ВУЗФ. Учил е в Университета Уест Честър в САЩ. Магистър по европейски бизнес и финанси от УНСС и Университета Нотингам Трент във Великобритания. Специалист по бизнес развитие с над 10-годишен опит. Работил е за български и чуждестранни компании с фокус в производства с развойна дейност и висока добавена стойност.

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева има образователни степени и специализации от български и международни университети като Софийския университет, Penn State University, UC Berkeley и MIT. Преподава иновации и предприемачество като гостуващ преподавател към Европейския институт за иновации и технологии. Директор е за иновации и трансформация към EIT Culture & Creativity. Член на борда на Европейския форум на жените-основатели на компании и работи активно за утвърждаването на жените в бизнеса, науката и предприемачеството.

Социалният министър Иванка Шалапатова започва кариерата си в британската благотворителна организация "Европейски детски тръст" като административен сътрудник, а година по-късно поема ръководството на два екипа. През 2000 г. след конкурс заема позицията директор на британската организация, а след оттеглянето й става ръководител на НПО, която наследява всички ресурси от британските си основатели – Фондация "За Нашите Деца". Шалапатова е бивш вицепрезидент на Световната организация по приемна грижа и член на борда на директорите на мрежата от над 80 НПО, повлияли на създаването на Конвенцията на ООН за правата на детето Child Rights Connect в Женева. Била е зам.-министър на труда и социалната политика в служебния кабинет на Марин Райков.

Министърът на правосъдието Атанас Славов е доцент и е юрист-конституционалист, преподавател по публичноправни науки в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Доктор по право на Университета на Глазгоу и доктор по конституционно право на СУ. Адвокат в гражданския сектор. Бил е съветник по конституционни въпроси на вицепремиера и министър на правосъдието Христо Иванов (2014 – 2015 г.) и съветник по законодателни въпроси на вицепремиера и министър на вътрешните работи (2016 г.). Участвал е в екипа, подготвил промените в Конституцията през 2015 г., както и в подготовката на десетки законопроекти.

Проф. д-р Галин Цоков е министър на образованието и науката е бил директор на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти на Пловдивския университет. Той е зам.-декан на Педагогически факултет на ПУ. Преминал е специализация по Образователно лидерство в Банкстрийт колеж по образованието, Ню Йорк. Автор е на над 100 научни публикации, издадени в България и чужбина.

Министърът на културата Кръстю Кръстев е роден през 1956 г. в Пазарджик. Завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1983 г. Работи в кукления театър в родния си град. В Родопски драматичен театър "Николай Хайтов" – Смолян е от 1983 г., а от 1998 г. е негов директор и главен художествен ръководител. След сливането на Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" Пловдив и РДТ "Николай Хайтов" е директор на Драматичен театър – Пловдив. По-значими негово роли и спектакли са: "Трамвай Желание", "Дългият път на деня към нощта", "Нора", "Мюзикъл за пет пари", "Страшният пират Джакомо", "Навън, пред вратата" и др.

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков е авиационен инженер, завършил магистърска програма по "Авиационна техника и технологии", "Проектиране на летателни апарати" във ВВВУ "Георги Бенковски" Долна Митрополия. Присъединява се към "Продължаваме промяната" с кауза за въвеждане на иновативни политики в областта на въздухоплаването и планиране на стратегии за интегриране на устойчиви, безопасни и екологични транспортни решения, съответстващи на нуждите на обществото и бизнеса. Гвоздейков участва активно в създаването на първата система за спешна медицинска помощ по въздух в България. Зам.-председател е на Комисията по транспорт в 47-ото Народно събрание.

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков е роден през 1953 г. в София. Завършва медицина и започва кариерата си на лекар в Ботевград, след което работи в психиатричната болница в Нови Искър, където придобива специалност психиатрия. През 1988 г. печели конкурс като научен сътрудник в първа психиатрична клиника на Медицинска академия, но след една година напуска и работи в продължение на 10 г. като консултант психиатър в "Пирогов". По-късно е назначен в Министерството на здравеопазването като началник-отдел проекти, а от 1999 - 2001 г. заема поста на зам.-директор на Националната здравноосигурителна каса с отговорност обучението и човешките ресурси в институцията. Бил е директор на Националния център по обществено здраве и анализи, където защитава докторска дисертация. 

Министърът на електронното управление Александър Йоловски е магистър по политология от Софийския университет. Притежава повече от десетгодишен опит в планирането, изпълнението, координацията и контрола на дейности, свързани с административната реформа и електронното управление, както и в областта на стратегическо планиране за нуждите на държавната администрация и електронното управление. От февруари до август 2022 г. е зам.-министър на електронното управление при Божидар Божанов в кабинета на Кирил Петков.

Министърът на туризма Зарица Георгиева е магистър по дипломация и международни отношения, Университет Комплутенсе, и Дипломатическа школа към Министерството на външните работи на Кралство Испания, Мадрид. Зам.-министър на външните работи в двете служебни правителства през 2021 г. Главен политически съветник в Европейския парламент. Има опит като мениджър на големи международни проекти за ООН и ЕС.

Министърът на спорта доц. Димитър Илиев е осемкратен рали шампион на България и е единственият българин, печелил три пъти най-престижното автомобилно състезание в страната – Рали България. Започва кариерата си през 1994 г. През 2013 г. обявява, че се отказва от спорта и се отдава изцяло на преподавателска дейност. Доц. д-р Димитър Илиев е преподавател в катедра "Технически и ледени спортове" в НСА "Васил Левски", сектор "Автомобилен и мотоциклетен спорт". Експерт е в пътната безопасност. През годините това се превръща в негова кауза. Основател е на първата академия по безопасно шофиране, като годишно предава своя опит на над 2000 човека. Обича природата и често спортува в планината. Владее английски, немски и италиански език.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4738

1

Того

07.06 2023 в 05:35

Мария Габриел държи най-важното министерство, дано да има сили да го реорганизира, защото то се нуждае от една дълбока реорганизация. Трябва да се изхвърлят всички руски подлоги завършили МИО в Москва, да се изчистят всички кадри на ДС, да се обърне сериозно внимание на дипломатическите ни имоти в чужбина, които са в окаяно състояние и т.н.