Кой е служебният министър на енергетиката Румен Христов

OFFNews 01 август 2022 в 15:37 6268 0

Христов

Снимка Президенство

Румен Христов

Новият служебен министър на енергетиката Росен Христов не е особено популярен в общественото пространство и гилдията.

В официалната му визитка пише, че е магистър по международни икономически отношения от Калифорнийския университет в САЩ и има многогодишен опит в енергетиката с високи позиции в международни компании. Международно признат специалист по придобивания и реструктуриране на предприятия, решаване на кризисни ситуации, стратегии и развитие.

Работил е за италианската енергийна компания "Енел", като отговаря за реструктурирането и интеграцията на придобитите мащабни енергийни дъщерни компании в Гърция, Франция и Русия. Бил е регионален директор за Източна Европа и Латинска Америка в нидерландската компания за ремонт и поддръжка на енергийни активи "Дитсман" и ръководи придобиването на "Енергоремонт холдинг" в България, на която става по-късно председател на управителния съвет.

Основната дейност на компанията е рехабилитация и ремонт на енергийни съоръжения, като печели доста обществени поръчки на АЕЦ "Козлодуй", съобщава "Капитал". Според изданието дружеството се свързва с бизнесмена Богомил Манчев, чиято бивша фирма "Риск инженеринг" беше един от подизпълнителите на нереализирания проект за нова атомна централа "Белене".

До 2018 г. Христов е бил в управителния съвет на дружеството, което се преименува на "Дитсман" през 2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!