Кой е Иво Атанасов? Партньор на депутатка от ГЕРБ и ''борец срещу джендърите''

OFFNews 06 август 2021 в 20:56 20156 5

Снимка БТА/Христо Касабов

Иво Атанасов

Третият пореден кандидат за министър на правосъдието от Има такъв народ" Иво Атанасов не е особено популярен юрист, дори във визитката му на сайта на парламента няма никаква информация за него.

Той бе сложен в списъка на кабинета днес, след като Момчил Иванов се отказа сам, заради негови скандални постове във фейсбук, че ще се бори със “соросоидите”, а и не само.

Номинираният за премиер Пламен Николов определи Атанасов, като „изключителен професионалист, съдия с дългогодишна практика“, който е „една достойна кандидатура“. Гугъл не намира информация, че Атанасов е бил съдия, а само, че е адвокат. Няма информация и за спечелени съдебни битки, но все пак се намират няколко интервюта дадени пред видински медии от които може да се направят изводи за личността на Атанасов, неговите възгледи, битки и приятели.

Връзката с Росица Кирова

Иво Атанасов можеше да не е депутат в това и предишното Народно събрание без видинската драма на ИТН. През септември 2020 г. в разгара на антиправителствените протести срещу Борисов и Гешев, областният координатор на партията Росица Кирова изненадващо се появи в джипа на министър-председателя при едно от сутрешните му фейсбук включвания от Северозапада.
Кирова беше изключена от ИТН незабавно. В момента тя е зам.-председател на 46 Народно събрание от квотата на ГЕРБ.

В няколко свои изяви Атанасов я описва като човекът, който "запали искрата" на протестите, благодарение на които се задейства проектът за строителство на пътя Видин-Ботевград.

Съвместната им политическа активност започва още през 2015 г., когато формират гражданско обединение "Единни за промяна" и издигат Кирова за кандидат-кмет на Видин. Атанасов е ръководител на предизборния щаб, който я класира на балотаж, но Кирова не успява да спечели вота срещу кандидата на ГЕРБ.

Всъщност двамата са били и колеги, а Киров до скоро дори официално е работел за Кирова. От края на 2015 г. до април 2021 г. Иво Атанасов е член на съвета на директорите на "Дунавски драгажен флот Видин". Предприятието е собственост на Кирова и до днес, според данните в Търговския регистър. След първите парламентарни избори Атанасов е заменен от Цветелина Дановска, а Кирова от Никол Кирова (родена праз 1994). Иво Атанасов е съсобственик в консултантската компания за търговия в сектора на ВЕИ "Интер солар" ООД, която повтаря почти дословно името на дружество, чийто собственик е Росица Кирова ("Интер солар 12").

В предишния парламент Тошко Йорданов нападна Кирова, цитирайки публикация в Биволъ, че е била съдружничка на косовския наркобос Исмет Османи - Цури, но после и се извини, че е бил подведен от невярна информация.

Политическите врагове на Иво Атанасов

В интервюта Атанасов той неколкократно нарича Борисов "престъпник", а ГЕРБ сравнява с "чудовище", което е наложило страх сред хората.

За него "Републиканците" на Цветан Цветанов не просто не са алтернатива, а са копие на ГЕРБ.


За партиите от които се чака подкрепа

Атанасов разграничава ИТН от всички участници в досегашното управление, но критикува всички възможни партньори на партията си - и БСП, и партиите на протеста - "Демократична България" и коалицията около Мая Манолова и Отровното трио.

По повод "Изправи се! Мутри вън" той казва пред ТВ "Видин":

"Те не са алтернатива за промяна на системата и превръщането на държавата в демократична правова държава. Когато ние протестирахме срещу Истанбулската конвенция, адв. Хаджигенов обикаляше всички студиа и я защитаваше. Аз не искам да съществува тази извратеност в българския бит и морал..."

"Ако Хаджигенов иска да ражда и да кърми, аз не искам да раждам и да кърмя, има си майки за тази работа", казва той.

Атанасов критикува и Татяна Дончева заради позицията й против референдума на Слави Трифонов, а за Манолова коментира, че не може да е "молила ГЕРБ да стане омбудсман, а сега да казва, че е за промяната".

"Това са хора, които са участвали в политиката, държали са Бойко за шлифера, усмихвали са се на трибуната. Не са те алтернативата", казва Атанасов.

Той описва Христо Иванов като "юрист, който никога не е влизал в съдебна зала, който е изключен като адвокат поради неплащане на членския внос, който получава финансиране от международни правителствени и неправителствени фондации и български НПО, който е бил министър на правосъдието по времето на Борисов".

За БСП Атанасов коментира, че са "кротка опозиция, която изнася на управляващите".

"Бойко ги спаси от фалит... Заради тях направиха партийната субсидия отново 8 лв., за да си имат хората телевизия (партийния канал БСТВ, б.р.), която аз да им плащам", коментира той видинската телевизия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

4

случайно прочетох

07.08 2021 в 11:06

ИТН явно не искат да управлявят и това ме радва!
Сега да видим кой ще им е виновен за цирка, който сътвориха!

4164

1

Egocentric Eccentric

06.08 2021 в 21:18

Е нормално.

Не случайно в управленската програма на ИТН се говори за астронавти "мъж, жена и македонец".
Никъде не се споменава за астронавт джендър.

Аз на това му викам последователна политика.
 
X

Да помогнем на украинските деца!