Кой е Гроздан Караджов, номиниран за вицепремиер и регионален министър

OFFNews 11 декември 2021 в 13:59 14549 0

Ако има изненада около това, че Гроздан Караджов ще е вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството, то тя не е другаде, а в името на партията, която го номинира. Той влиза в изпълнителната власт от квотата на "Има такъв народ", а това вероятно за мнозина от хората, които го познават добре, е странно.

Караджов е убеден демократ, който винаги е бил най-близо до хора като Иван Костов и Радан Кънев.

Навремето, през 90-те години, той бе едно от лицата на големите студентски протести заедно с Емил Кошлуков и Мирослав Севлиевски. После, вече като млад юрист, Караджов влезе в политическия кабинет на министъра на транспорта в правителството на Иван Костов. Бе главен секретар в екипа на министър Антони Славински. След като на власт дойдоха царистите от НДСВ, Гроздан Караджов прие предложението на Иван Костов да оглави Фондация "Демокрация". 

После за известно време се занимаваше с успешен бизнес в сферата на строителството и телекомуникациите, докато не дойде ден, в който политиката отново го изкуши. Караджов се включи в голямото дясно обединение, наречено Реформаторски блок. Той бе представител на гражданската квота в коалицията и бе избран за народен представител в 43-ия парламент от столичния 24 МИР. Стана и председател на парламентарната комисия по транспорт и телекомуникации. И това до момента, в който министърът на правосъдието в кабинета Борисов-2 Христо Иванов не подаде оставка, заради бламираната правосъдна реформа от страна на ГЕРБ. Тогава за РБ буквално настана време разделно. Лидерите на ДБГ Меглена Кунева и на СДС Божидар Лукарски решиха да си траят и да си запазят министерските кресла. Същото направи и здравният министър и зам.-председател на ДСБ Петър Москов. Единствените, които се отказаха от постовете си в знак на солидарност с Христо Иванов, бяха тогавашният шеф на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност Атанас Атанасов и... Гроздан Караджов. 

След разпадането на някогашните реформатори, Караджов се оказа извън новите проекти, излезли на политическата сцена. И така до момента, в който партията на Слави Трифонов не спечели парламентарните избори на 11 юли т. г. ИТН веднага настъпи мотиката с абсурдния проект за кабинет на малцинството с премиер Николай Василев. Гроздан Караджов се появи като номинация на ИТН за транспортен министър във втория му, също така провалил се вариант. 

Според запознати Караджов е бил извикан на пожар от Слави Трифонов и Тошко Йорданов, за да спасява положението и да сближи позициите между партията им и Демократична България. Явно е ударил на камък.

По време на преговорите за кабинет той бе част от преговорния екип на ИТН по темите за транспорт и инфраструктура. 

Любопитен момент от биографията на Караджов е, че също бе клиент на главния прокурор Сотир Цацаров. Той бе обвинен от прокуратурата за източване на милиони от мобилния оператор "Теленор". Едва тази година държавното обвинение оттегли напълно претенциите си към него.

Гроздан Караджов е женен с три деца. Има голям син, от който вече е дядо, а също и две малки близначки.

Занимава се активно с благотворителност.

Караджов е роден през 1966 г. Завършва Първа английска езикова гимназия в София и специалност „Право“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал е бизнес мениджмънт в телекомуникации в Токио, Япония.

През 90-те години е председател на Независимото студентско дружество в Юридическия факултет на СУ. Съосновател е и национален координатор на Българско сдружение за честни избори.

Работил е и като програмен координатор, главен секретар и програмен директор на "Отворено общество" - София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!