Кои са Величие и как да си обясним успеха им?

Светослав Метанов 11 юни 2024 в 19:03 12195 6

Снимка Величие

"Полковник Марков" и Ивелин Михайлов - лидерите на Величие.

Точно 99 852 гласа получи партия "Величие" на изборите за парламент на 9 юни. Това се оказа огромна изненада за политици, социолози и журналисти, за мнозина от които "Полковник Марков" и Ивелин Михайлов бяха напълно непознати. Други ги знаеха просто като "първи братовчеди на Киро Брейка, Динко от Ямбол и Чеченеца".

Това не попречи на тези хора да съберат близо 100 000 гласа, за да подпечатат появата на нов политически субект в Народното събрание. Отделно взеха и 81 933 гласа за евроизборите.

Социолозите не отчетоха нищо такова. Партията се появи единствено в последното предизборно проучване на "Галъп" с резултат от 1,7%. Действителността обаче се оказа доста по-различна.

"Величие" е регистрирана преди по-малко от година, но от нищото се превърна в "електорална звезда". Партията изгря на хоризонта по начин, който много наподобява възхода на "Атака" през 2009 г. Тогава социолозите пак проспаха появата на формацията на Волен Сидеров, която навремето взе близо 9 на сто от парламентарния вот. Обяснението тогава бе с телевизионния ефир на едноименното предаване на Волен Сидеров по телевизия СКАТ.

Откъде обаче дойде "Величие"-то?

Краткият отговор е от медийни източници извън мейнстрийма - социални медии и Ютюб канали, привличащи гневните и разочаровани българи. Среда, в която можеш по потник да говориш свободно всякакви дивотии, да пустосваш всичко и всеки, хрупайки фъстъци или бадеми в ефир. 

Кои са хората във "Величие"?

Идеологът на партията е Ивелин Михайлов. За него се знае, че е от Горна Оряховица и че се е пробвал неособено успешно да развива бизнес в родния си град. След това се насочил към Варна, която определено дава повече възможности. Михайлов е основател на проект, наречен "Исторически парк". Става дума за атракцион на голяма площ, който има за цел да пресъздаде живота в различни епохи от човешкото развитие по българските земи от древността до наши дни. Проектът се развива и расте, но има и редица твърдения, че това е своеобразна пирамида. Публикациите в този дух не са една и две, а също и тези, че въпросният одиозен Михайлов си "приватизирал" община Ветрино и че дори си е създал собствени въоръжени сили.

Въпросните медийни разработки обаче нямаха какъвто и да е ефект до момента, в който горнооряховският патриотичен бизнесмен не влезе с мощен шут в 50-ото Народно събрание. 

Днес изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Румен Спецов обяви, че ведомството му проверява фирми, свързани с Ивелин Михайлов от партия "Величие".

"Днес съм разпоредил проверки на фирмата и хората, които стоят като лица зад тази партия. Вече има образувани производства по подадени сигнали отпреди няколко месеца за наличие на финансови схеми и измами", каза той.

Логичният въпрос в случая обаче не е "защо", а "защо точно сега".

Забавен факт е, че през декември 2022 г. президентът Румен Радев връчи отличие на Ивелин Михайлов на церемония на Министерството на туризма, след като "Исторически парк" беше събрал над 2500 гласа в онлайн анкета.

Вторият интересен персонаж във "Величие" е т. нар. "Полковник Марков". Всъщност Николай Марков не е полковник, а подполковник, което не пречи да бъде представян с по-високото военно звание. Ивелин Михайлов наскоро обясняваше, че в случая "полковник" било нещо като прякор и го сравни с покойния крими герой Антон Петров-Хамстера, който също не бил одомашнена мишка.

"Полковник Марков" обаче със сигурност е бил офицер от НСО и е работил в тази служба в продължение на години. Как и защо си е тръгнал или направо е бил изгонен - има различни разкази по темата. През последните години Марков е бил асистент в Нов български университет и е преподавал на студентите теми от сферата на националната сигурност. "Полковникът" е хиперактивен в социалните мрежи и Ютюб, където дискутира "света, вселената и всичко останало".

Много често видеата и публикациите на Марков си противоречат с други, направени по-рано. Веднъж е воин на светлината и фен на Путин и "великата и непобедима Русия", друг път натовец и евроатлантик. Тези противоречия обаче не му пречат да трупа последователно гледания и фенска маса.

Във "Величие" има и поне още две медийно известни лица. Това са певецът Етиен Леви и бившата дясна ръка на Слави Трифонов Виктория Василева.

Леви е и музикален педагог и в момента е почетен професор в Нов български университет (НБУ). Наскоро около неговото име се разрази скандал относно принадлежността му към бившите тайни служби на комунистическия режим Държавна сигурност. Бе разкрита информация, че музикантът е бил агент с псевдоним "Панайотов" към Шесто главно управление на ДС.

Обясненията на Леви по темата може да прочетете и изгледате в подкаста на OFFNews.

Във "Величие" е и Виктория Василева, която беше депутат от "Има такъв народ" в три парламента. Тя изненадващо се оттегли от партията на гологлавия шоумен и напусна парламента преди година и половина.

    Светослав Метанов

    Светослав Метанов е журналист. От 2015 г. е редактор в OFFNews. Преди това е работил в Клуб Z и вестник Труд.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    405

    6

    Telluris Malus

    12.06 2024 в 08:46

    Поредния руски проект. Профила е по-мек от този на Израждане. Явно в МАсква стоплиха, че българите не са русофили

    8774

    5

    flatko

    11.06 2024 в 23:05

    Добре де, какво толкова има за чудене? Сред всичките нелепи обяснения за присъствие в социални мрежи, общуване с населението и т.н., как пък никой не ги заподозря в разкешване по малцинствените махали? Кое му е толкова необяснимото? Поредния политически напън, спонсориран неясно откъде (или съвсем ясно откъде), воден от мутри, толерирани от службите за сигурност и гербаджийския МеВеРаст, с цел вероятно да обслужи определени интереси. Предстои да видим какви.
    Трябва да се измисли термин "пране на електорат" по подобие на прането на пари - даваш си вид на социално значим и влиятелен, за да дадеш обяснение за електората, спечелен с противозаконни средства.

    145

    4

    Джендо Джедев

    11.06 2024 в 22:02

    pisnamiotmutri,

    МНОГО е трудно да се предвиди влизането на партии около границата. Да не кажа невъзможно. Затова не се и занимават с тях.

    5827

    3

    pisnamiotmutri

    11.06 2024 в 19:52

    Ако бях представител на независима медия, щях да се обърна към социологическите агенции и да ги попитам как така обикалят всички телевизии с проучвания определени като представителни, а не са успели да включат партия влязла в Парламента.

    Това не е ли пореден пример за стъкмистика, което се води престъпление и заплаха за националната сигурност с оглед на мащаба, в който се разпространяват тези недостоверни денни

    1010

    2

    ПР

    11.06 2024 в 19:44

    Аз днес изгледах доста видео в Тубата по темата"И Парк" в с.Неофит Рилски.Бутафория,аналог на тази в Скопие,РСМ.Но,мащабна!За Ветренската Народна Република около тях,много се не пише.Нито за въоръжените батки-охрана на селото,парка и Ветрино-"Пазителите"-местна тату-мускули-оръжия,шпицкоманда.

    1273

    1

    Johnny B Goode

    11.06 2024 в 19:34

    Нормално е при наличието на толкова много кретени и лумпени в тази държава те да бъдат и парламентрно представени. Като няма "Партия на Гъбарите", нормално е да има такива зоо-индивиди в парламента.
    Демокрация е все пак...
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх