Когато става дума за конституционна реформа, в некоалицията участва и ДПС, заяви Румен Христов

Кирил Петков зачиташе мнението на Алексей Петров повече, отколкото Бойко Борисов, каза председателят на СДС

OFFNews 11 септември 2023 в 09:36 913 0

Бойко Борисов и Румен Христов в парламента

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Бойко Борисов и Румен Христов в парламента

Председателят на СДС Румен Христов заяви, че присъствието на лидера на ДПС на преговорите за конституционни промени е необходимост. "Когато става дума за конституционните реформи и бюджета, в известен смисъл в некоалицията участва и ДПС", заяви пред bTV Румен Христов.

Той коментира, че годишният бюджет е най-важният закон на всяко правителство и от тази гледна точка ДПС дейно участва в изготвянето му най-вече чрез председателя на парламентарната комисия по финанси Йордан Цонев, зам.-председател на ДПС.

Христов каза, че не е участвал в лидерската среща миналата седмица и че тя е била в „по-тесен състав“ – без съпредседателите на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

Румен Христов твърди, че не е вярно, че лидерите не си говорят по телефона. Христов твърди, че лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ са се видяли на живо, за да се уточнят за 13-те закона, които трябва да бъдат приети от Народното събрание преди местните избори. „Нещата горе-долу се канализираха“, коментира лидерът на СДС.

За сметка на ДПС – БСП не са приобщени към разговорите за промени в Конституцията. „Те са основният ни опонент“, каза Христов. Той обясни отсъствието на БСП от с това, че „те носят големите грешки и вини, случили се през Прехода, както и от  предишните 45 години.“

Румен Христов напомни, че БСП предварително са заявили, че няма да подкрепят конституционните промени, защото управляващото мнозинство „не ги устройва“.

По повод срещата на лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ в Самоковския девически манастир председателят на СДС каза:

"Имало е среща, постигнато е сближаване на позииците, не бива да се надценява ролята на Алексей Петров в логистиката. Според мен неговото мнение е било зачитано повече от Кирил Петков, отколкото от Бойко Борисов. Изненадан съм, че Алексей Петров е бил избран за тази логиистика, но очевидно никой друг не е успял да осъществи тази връзка."

СДС от много време иска националният празник да бъде 22 септември, а не 3 март или 6 септември, каза още Румен Христов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика