КНСБ: 100-те дни на правителството не са впечатляващи, но не са и провал

OFFNews 01 април 2022 в 14:38 957 0

Снимка БТА/Христо Касабов-Архив

Ние няма как да кажем, че първите 100 дни на това правителство са впечатляващи, но и в същото време трудно може да кажем, че са провал, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БГНЕС. 

Синдикатът представи оценката си за 100-те дни управление на кабинета "Петков", одобрена от Изпълнителния комитет на конфедерацията.

На пресконференция Димитров посочи, че правителството не е имало комфорт в тези 100 дни и е нямало и как да има на фона на всички процеси.

"Когато това правителство встъпи на власт, предстоеше поредната и надявам се да е последна вълна на COVID пандемията. Инфлацията беше започнала да расте още при последните служебни правителства, вследствие на енергийните цени, които и сега продължават да създават проблеми. Очакването, че цените на енергоносителите ще се успокои през второто тримесечие, както прогнозираше ЕК, не се оправда", добави още той.

По думите му войната в Украйна допълнително е нагнетила положението: "Всички виждаме, че към настоящия момент хоризонтът пред правителството и пред страната не е по-ясен, отколкото беше преди няколко месеца както в здравен и в пандемичен план, така и в енергиен, икономически и социален". 

Димитров каза още, че заради тези факти и заради необичайните извънредни ситуации и кризи, правителството е трябвало да ги поема като удари и да се опитва да управлява, доколкото е възможно.

В оценката си от КНСБ посочват 10 положителни за тях важни политики и действия, които са се случили през тези 100 дни и 10 отрицателни. "Макар да са 10 на 10 като числа, балансът е по-скоро негативен отколкото позитивен", отбеляза президентът на синдиката.

Сред основните критики на синдикалистите е липсата на ръст на доходите, който да компенсира поне нарастването на инфлацията, както и закъснението на бюджетната процедура за 2022 г.

"Това, което усеща човек по джоба си е кумулативната инфлация. Тя мина 10%. Беше заявено, че ще се работи за стратегия по доходите. Видяхме ясно подчертано отсъствие на политика по доходите за бюджетните системи. Липсва каквото и да било увеличение на заплатите, извън минималната работна и увеличението на заплатите в средното образование средно с 12%", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови