Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Кметовете ще се отчитат пред Василев за разходите си

ГЕРБ поискаха още 163 милиона за градския транспорт в София

Ружа Райчева 25 февруари 2022 в 16:09 3450 0

Снимка Архив

Според новоприетия чл. 54 от бюджета за 2022 г. финансовите разчети на капиталовите разходи на общините ще се представят в Министерство на финансите по ред, определен от вицепремиера и финансов министър Асен Василев. 

Въпреки съпротивата на опозицията депутатите приеха бюджета на общините за 2022 г. От 148 народни представители, „за“ гласуваха 130, „против“ 74, никой не гласува „въздържал се"

Общата субсидия на общините на делегираните от държавата дейности е 4,8 млрд. лева. Целевата субсидия за капиталови разходи е общо 291 млн. лева. 

ДПС: Асен Василев иска да стане най-големият кмет на България

Фактът, че общинските кметове ще се отчитат пред Асен Василев, не се хареса на Движението за права и свободи. Рамадан Аталай смята, че управляващите се опитват да централизират властта, така че да заличат авторитета и възможността на кметовете да се разпореждат с бюджета си.

Той показа от трибуната писмо от вицепремиера Асен Василев до Национално сдружение на общините в България, в което по думите на Аталай става дума за централизация на обществените финанси.

„Вместо да децентрализираме управлението, искате да накараме приходите от местните данъци да са подчинени на г-н Василев. Явно г-н Василев иска да стане най-големия кмет на България“, заяви Рамадан Аталай.

По думите му, ако управляващите се опитват да сложат чатала на врата на кметовете, то това е защото виждат, че нямат кметове, а другите партии имат.

„Обръщам внимание – това, което се случва с опита за централизиране на паричните потоци, ще ни изиграе много лоша шега“, каза Аталай.

Други депутати от ДПС също се възмутиха от идеята за централизация на общинските средства. Адлен Шевкед заяви, че няма как кмет или кметски наместник да управлява в своята община, при положение че Министерството на финансите иска да централизира тези средства и да ги разпределя както Асен Василев „пожелае“.

ГЕРБ настояваха за 163 милиона повече за транспорта за Столична община

Бившият транспортен министър Росен Желязков от ГЕРБ поиска увеличение на бюджета за градския транспорт в София и от 15 милиона лева, той да стане 178 милиона.

Депутатите от ГЕРБ в залата оказаха сериозна съпротива на намалението на средствата, с които ще разполага кметът Йорданка Фандъкова.

По думите на Румен Христов от ГЕРБ има драстично нарастване на разходите на общината заради пандемията – хората са спрели да си купуват карти за градския транспорт и стоят повече вкъщи.

„Разбирам, че това намаление на средствата на общината е опит за наказание на сегашната управа на общината, която е от ГЕРБ, но така наказвате хората“, каза той.

Съпартиецът му Александър Ненков също се включи в дебата: „Правите го целенасочено, защото кметът е от ГЕРБ, но вие така санкционирате всеки софиянец. Общината ще трябва да взима заеми, за да запълни тези дупки. СО ще трябва да си редуцира капиталовите разходи, за да си платят тока, газа и на служителите“.

Венеция Нецова-Ангова от „Продължаваме промяната“ им отвърна, че идеята е да се възстанови равнопоставеността между общините. „Наистина покрай COVID има намаляване, но услугата не е конкурентноспособна спрямо другите методи на транспорт“, заяви тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews