Кметът на Перник обвини МРРБ, че се разсейва за водната криза в града

OFFNews Последна промяна на 11 декември 2019 в 10:10 2587 0

Кметът на Перник Станислав Владимиров обвини МРРБ, че не прави нищо по въпроса за водния режим в града. Според него министерството на Петя Аврамова няма идея как да се справи с проблема.

"Вчера имахме среща при Петя Аврамова, тя предложи вариант за режима от 16.00 до 22.00 часа. Казах им да си го съгласуват с институциите и учрежденията и след това да го предложат, за да изразя становище. Вчерашната среща беше част от срещите, които трябваше да се провеждат често по заповед на премиера. За съжаление това не се случи за този месец", обяви Владимиров пред "Фокус".

Той допълни, че МРРБ не е направило нито крачка в правилната посока "за всички онези ангажименти, които бяха поели преди месец за нови аварийни екипи, за допълнителни водообхващания, за търсена на варианти да се доведе повече вода до яз. „Студена“.

Кметът е категоричен, че вчерашната среща за пореден път е показала, че МРРБ не вижда как може да се справи с водната криза в Перник. "Новият воден режим в Перник още не е влязъл в сила. Трябва да има официално предложение. Вчера се обсъждаше работен вариант, предложен от Петя Аврамова", обясни Владимиров.

Перник да бъде присъединен към мрежата на "Софийска вода" и да се снабдява от язовир "Искър", предлага кметът на Перник, цитиран от бТВ. Свързването на града със софийския водоизточник е един от вариантите, обсъдени вчера на среща на работната група, която трябва да намери решение на проблема, се разбра от думите му.

"Казано е, че "Софийска вода" не може да се включи. Но това може да реши проблема на перничани в дългосрочен план", каза кметът. На въпрос има ли начин водата да пристигне от София, добави: "Всичко е възможно, когато има воля от държавата и институциите. "Обемът на язовир "Искър" е 25 пъти по-голям от "Студена" – капка в морето ще бъде присъединяване на град с мащабите на Перник", коментира Владимиров.

Градоначалникът е недоволен и от факта, че все още няма шеф на ВиК, след като бе уволнен Иван Витанов. "Публично беше уволнен предишният управител на ВиК Перник. Все още не е избран нов. Това създава допълнителен хаос в дружеството. Те не могат да осигурят питейна вода на голяма част от абонатите на Община Перник, точно поради липсата на добра организация. Надявам се новият управител да има достатъчно експертизи и познава ВиК мрежата, за да не му се налага да се учи, а да може да започне да решава проблемите в най-кратък срок", добави Станислав Владимиров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови