Кметът на Младост: Не харчим много за почистване и озеленяване, даже сме най-ощетени в София

OFFNews 15 март 2018 в 22:19 5892 1

Десислава Иванчева

Кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева нарече "политическа поръчка" искането на общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да влезе на проверка в района.

"Поредната политическа поръчка срещу ръководената от мен администрация стана факт днес. Бяхме обвинени, че в „Младост” през миналата година сме дали страхотни суми за почистване и озеленяване, при това неправомерно. Докато проверявах числата, които превъзбудиха г-н Контрера, реших да ги съпоставя с тези за други райони и отново осъзнах, че не ние харчим много, а отново „Младост” е най-ощетен в София. Дават се луди пари за почистване и озеленяване, от които районът с над 100 000 човека получава трохички. Ако погледнем бюджета на София, за поддържане на междублокови пространства през миналата година са дадени 8 млн. лв, още 23,4 млн. за озеленяване и други над 6 млн за БКС, както се наричат звената за поддръжка. На този фон се оказа, че 400-те хиляди лева за „Младост” са проблемни." - коментира Иванчева в позиция, изпратена до медиите.

"И понеже не искам да остават съмнения сред непредубедените граждани, ще отговоря по разбивки. Започвам с един цитат на г-н Контрера: „За сведение поддържането на уличните и алейните дървета в цяла София е около 900 000 лв. на година. В „Младост” с почти половината от тази сума имаме коефициент на полезно действие, клонящ към нула”. Внушението е, че тези пари трябва да бъдат сравнени с 400-те хиляди за „Младост”, а всъщност трябва да се съпоставят с 10 000 лв, колкото са дадени за поддържане на дървета, тоест за подкастряне и премахване на опасни дървета с вишка. Благодаря на господина за напомнянето, че по това перо отива близо милион за София и ще попитам: нима „Младост” има около 1% от площите на София, та можем да отделим само толкова, за да поддържаме дърветата. Докато проверявах фактите установих колко се дава в друг район, който има 1400 дка площи или само със 100 дка повече от „Младост”. Над 300 000 лв с ДДС само за почистване и поддръжка, без да са купувани машини, без да са правени нови площадки, без да са слагани пейки и кошчета, просто за самата поддръжка." - твърди кметът на "Младост".

"На г-н Контрера му се виждат скъпи две детски площадки, които направихме. Забравя да каже или може би не знае, че изпълнителят е избран чрез обществена поръчка, за която няма нито една жалба. Сигурно и не знае, че край тези площадки са монтирани повече стълбове за осветление, при това соларно, отколкото заложеното при заданието. Смята, че е проблем, че 60 000 лв са похарчени за покупка на техника, но това са пари, дадени след преговори и избор не само по качество, но най-вече по най-ниски цени. Взехме моторни и тракторни косачки, за да не закъсняваме като миналата година с косенето, резачки, камион, генератор, който ни върши страхотна работа, за да може да поставяме пейки и да извършваме ремонти в занемарените с десетилетия площадки и градинки. Защо бяха занемарени, при наличието на тези бюджети на Столична община, предполагам всички се досещаме. Г-н Контрера каза, че са премахнати 59 дървета, но забравя да спомене нещо, което като общинар беше хубаво да научи, а именно че те са махат само с предписания от Дирекция „Зелена система” след извършена експертна оценка, че са опасни. Казва, че в „Младост” не се садят нови дървета, а за година те са повече от 200, без да се броят доброволческите акции, които правим." - пише Иванчева.

Тя твърди, че "точно заради подобните политически поръчки ние снимаме много от нещата, които правим. Това някои биха нарекли пиар, а всъщност е нашето алиби срещу клеветите. Всъщност вярвам, че обикновените граждани виждат промяната. А относно нерегламентираното харчене на средствата, очаквам поредната проверка, на която с документи, а не на думи, да докажем, че всеки един лев е изхарчен абсолютно законосъобразно. Предполагам много хора знаят, че всеки месец ни се пращат какви ли не проверки, свикнахме с тях и знаем, че те целят администрацията вместо да работи, да вади и да представя купища документи. Резултатите от проверките са еднозначни, ние няма от какво да се притесняваме и сме изрядни. И ще продължаваме така и занапред."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7551

1

reKontra

17.03 2018 в 01:47

"Общинският съсветник на ВМРО Карлос Контрера"?!?!

Що за патриот е този Карлос? Чий парашутист е този Контрера?
Иванчева,не се давай на тези клоуни,политически марионетки!!!