Кметът на Хасково: Не се дистанцирам от ГЕРБ, а от Делян Добрев. Разчитам на мъдростта на Борисов

OFFNews Последна промяна на 30 септември 2017 в 18:34 8492 3

Добрев и Беливанов заедно на брифинг в Хасково. Снимката е на пресцентъра на ГЕРБ от май 2016 г.

Аз не се дистанцирам от ГЕРБ, а от г-н Делян Добрев, който създаде нелепо напрежение в Община Хасково. Това посочва кметът на Хасково Добри Беливанов в отворено писмо, изпратено до редакционната поща на OFFNews.

Писмото е адресирано до премиера Борисов, председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветанов, общинския координатор на ГЕРБ Евгения Ангелова, както и до председателя на Общинския съвет в Хасково Таня Захариева.

Начинът, по който реагира Добрев на конкурсите показа, че истинската му цел е била да кадрува и ръководи община Хасково, а аз само да бъда фигурант - фасадата, зад която друг реди събитията, без дори да мога да спра незаконните назначения. Това е обидно, пише Добри Беливанов.

През 2003 г. Делян Добрев беше назначен в областната управа на Хасково, на която бях Главен секретар. Той бе младеж, завършил в САЩ и се справяше добре. В момента съм наскърбен от поведението му. Наскърбен съм като баща, а не като политик. Отдавам поведението му на емоцията, начина му на мислене и амбициите му за упражняване на влияние, категоричен е кметът на Хасково.

Разчитам на подкрепа от страна на централната власт и на мъдростта на министър-председателя Борисов. Имам силата и волята да довърша мандата си в името на доброто за Хасково и съгражданите ми, заявява Добри Беливанов.

Цветанов: Беливанов не покри очакванията

По-рано днес председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира във Варна, че "за Хасково се изговори прекалено много. Ясни сме с позицията си. Много е важно структурата да продължи да работи, така както за местните избори през 2015 г."

Цветанов обясни, че ГЕРБ се разграничава от кмета на Хасково Добри Беливанов, защото не е покрил очакванията, декларирани по време на предизборната кампания през 2015 г.

Очевидно има проблем, щом кметът не се яви на сесията, където трябваше да се гледат важни въпроси за развитието на града, коментира заместник-председателят на ГЕРБ.

Когато една партия две години преди местните избори започва да се подготвя, означава, че има места, където трябва да се направят радикални промени, заяви Цветанов.

Какво още каза кметът на Хасково?

Публикуваме пълния текст на писмото на кмета на Хасково Добри Беливанов, получено на редакционната ни поща днес следобед:

"До Г-н Бойко Борисов, Председател на ПП ГЕРБ

До Г-н Цветан Цветанов, Председател на парламентарната група на ПП ГЕРБ

До Г-жа Евгения Ангелова, Общински координатор на ПП ГЕРБ

До Инж. Даниел Панов, Председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/

До Г-жа Гинка Чавдарова, Изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/

До Г-жа Таня Захариева, Председател на Общински съвет Хасково

ОТВОРЕНО ПИСМО
от
ДОБРИ БЕЛИВАНОВ - Кмет на Община Хасково

Кадруване, интереси и симпатии стоят зад създалото се напрежение в град Хасково. Назначението на ръководни административни кадри в общината трябва да става след проведени законни, прозрачни конкурси съгласно Закона за държавния служител. Това не е лична моя прищявка или субективна преценка, а действие за съблюдаването на Закона.

Аз съм кмет на гражданите на Хасково и желая да управлявам с екип, чието назначение не е в нарушение на Закона. Прозрачността в управлението и ясните критерии за назначенията в Общината са едни от целите на едно демократично и честно управление. Чисто партийните, семейни и приятелски назначения не са подходящи за постигане на тези цели, така че не е допустимо установяването на монопол в ръководството на общината. Няма да коментирам препоръчаните от г-н Делян Добрев назначения нито в община Хасково, нито в енергетиката, за които излезе информация в медиите. Ако Хасково е малък район и в управлението трябва да има приоритетно негови близки, то и секторът енергетика ли е малък?

Възложих провеждането на кадровата политика на заместник кметовете и на съответните комисии и сега съжалявам за това. Научавам, че напускащите заместник-кметове ще се върнат на по-скъпо платените си предишни длъжности, съжалявам само, че не са усетили моето уважение и респект към жертвата им за Хасково. Надявам се на тяхно място да дойдат също достойни хора и добри професионалисти.

След като отмених опорочените конкурси на 21.09., на 22.09. излезе статия, че ГЕРБ ми искат оставката, а след това и местната структура на ГЕРБ излезе с осъдителна декларация, на която аз вече отговорих. Управлението в Хасково е успешно и смело заставам зад тези си думи. Постигнати са много успехи и всички те са плод на екипна работа. Разчитам, че всички поръчки са възложени законосъобразно. Горд съм, че сме сред първенците в санирането. Неприятно е, че заради един изкуствено създаден конфликт относно конкурсите за назначения, обществото ще гледа с недоверие на цялостната дейност в общината. Дадохме повод на опозицията да ни атакува.

Избран съм с подкрепата на ГЕРБ, изпълнявам политиките на партията, самият аз съм от ГЕРБ, член на Общинското ръководство на ГЕРБ и като кмет на всички граждани трябва да съблюдавам Закона, в това число и относно назначенията в Община Хасково. Смятам също, че именно заради подкрепата на партия ГЕРБ трябва да пазим доброто име и да пресичаме практики, които уронват престижа и доверието в политическата ни сила.

Управлението на ГЕРБ има силно изразена визия и цели и функционира в отличен синхрон и скаченост с всички местни административни единици. В тази връзка, аз с моето управление продължавам да стоя твърдо зад политиките и принципите на ГЕРБ. Ще работим за оптимизирането на процеси и проекти, забавянето на които отбеляза г-н Цветанов, до колкото тези процеси са зависими от технологични и законови срокове.

Отдавна съм във властта и уважавам всички партии, включително и БСП в качеството й на градивна опозиция. Не съществува цена, която може да купи убежденията ми. А и от БСП никога не са се опитвали да сторят това, защото добре ме познават. Споменатият от г-н Добрев, г-н Иван Стаматов не зная да е от БСП, познавам го от много години. Лично аз не участвам в процеса по възлагане на обществени поръчки, за това съм упълномощил зам.-кмета Консулов.

През 2003 г. Делян Добрев беше назначен в областната управа на Хасково, на която бях Главен секретар. Той бе младеж, завършил в САЩ и се справяше добре. В момента съм наскърбен от поведението му. Наскърбен съм като баща, а не като политик. Отдавам поведението му на емоцията, начина му на мислене и амбициите му за упражняване на влияние.

Обвинен бях, че имам любовница на 35 години. Аз съм на 71 г., а спряганата любовница беше финансов контрольор - уволних я, за да им угодя и да покажа, че грешат. Сега съжалявам, че заради клевети уволних един добър служител. Друга любовница се оказа дама, с която през 2016 г. съм бил на море. Любовницата беше всъщност дъщеря ми...

Връщам се от пътуване, на което бях заедно със зет ми, който шофира автобуса. Ако не бях на автобусна екскурзия, може би щях да успея да се върна още в понеделник. Бил съм абдикирал в петък, 28.09.?! Всъщност, имаше непредвидена ситуация и престоят ни се удължи с един ден - трябваше да пристигнем в четвъртък, екскурзията беше седемдневна. Изтече видео материал, че се снимам като забележителност до автомобил с марка Бентли. Вижда се, че ме снима именно зет ми - съпругът на дъщеря ми. Вижда се също и, че ни наблюдават и снимат от черна луксозна лимузина... Това поражда въпроса кой е изпратил снимащите и с каква цел. И не е ли всъщност това една добре режисирана ситуация.

Аз не се дистанцирам от ГЕРБ, а от г-н Делян Добрев, който създаде нелепо напрежение в Община Хасково. Един човек да каже, че той е издействал от централното управление едно или друго нещо, е обидно за екипа ни, най-малкото, че ГЕРБ има още двама депутата от Хасково. Начинът, по който реагира Добрев на конкурсите показа, че истинската му цел е била да кадрува и ръководи община Хасково, а аз само да бъда фигурант - фасадата, зад която друг реди събитията, без дори да мога да спра незаконните назначения. Това е обидно.

Последните медийни изяви показват, че с опитите за омаскаряването ми се дискредитира управлението на ГЕРБ. Разбира се, че има наболели проблеми в града, решения се търсят, процесите са започнати, добри неща се случват. Разчитам на подкрепа от страна на централната власт и на мъдростта на министър-председателя Борисов. Имам силата и волята да довърша мандата си в името на доброто за Хасково и съгражданите ми. Целя ефективност, прозрачност и законосъобразност - принципи, които съм следвал през целия си живот и които не бих нарушил.

Дали действия на насаждане на антагонизъм ще спомогне за утвърждаване принципите и авторитета на ГЕРБ? Дали всичко това е в полза на гражданите, които са ни гласували доверие? Нека разумът да надделее, за да се фокусираме върху разрешаване на важните и наболели проблеми в Хасково и страната ни.

С УВАЖЕНИЕ,

ДОБРИ БЕЛИВАНОВ

Кмет на Община-Хасково"

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22188

3

Стефан

30.09 2017 в 23:04

Боже, ква била работата ...
Просто човекът възрастен, и американо-софийското кариеристче, решило да го смени със съвсем свой човек. Пък не щеш ли - работата да се разчуе ...
Гербаджиите вече съвсем са изтървали пусолата - загубили са нюх даже за комплотите:)

17059

2

рамбо

30.09 2017 в 20:56

Каква "мъдрост" бе кмете, какви 5 лв?! Приготвяй суджуците и гледай да са повечко и тогава може и да стане работата.

7069

1

yoghurt

30.09 2017 в 19:35

Това е може би първото отворено писмо, което изчетох с такова удоволствие дума по дума, докрай. Според думите си г-н Добри Беливанов е един честен човек, радостно е да видиш че има такива хора. А пък плужеци си има винаги, вероятно наистина Добрев е от този сорт.