Кмет даде на прокуратурата гражданин, подавал заявления за достъп до обществена информация

OFFNews Последна промяна на 06 декември 2018 в 21:21 26307 4

Снимка dryanovo.bg

Мирослав Семов

Кметът на община Дряново Мирослав Семов е изпратил сигнал до Окръжната прокуратура в Габрово срещу гражданин, който подавал често заявления за достъп до обществена информация. Семов иска държавното обвинение да назначи проверка, която да установи какво прави гражданинът с получената информация и дали не е налице злоупотреба с права, съобщават от "Програма Достъп до Информация".

Гражданинът, на когото се наложи да пише обяснение пред прокурор защо ползва Закона за достъп до информация (ЗДОИ), е Ангел Ангелов. 

Според справка, представена от кмета Семов на прокуратурата, през 2016 г. Ангелов е подал едно заявление по ЗДОИ. Следващата година е поискал информация с две заявления, а от началото на 2018 г. е заявил желание да му се осигури достъп до данни с четиринайсет заявления. Според него по пет от тях се е наложило да води дела в Административен съд - Габрово, защото или е имал мълчалив отказ от информация, или не е получил това, което е заявил.

Кметът: Чии интереси обслужва Ангелов, питайки със средствата на ЗДОИ? 

Гражданинът изпращал заявленията по електронен път, с което „избягва плащането на такса, като общината освен че ангажира административен капацитет, за да му отговаря постоянно, не получава и съответните такси“, пише в сигнала на кмета на Дряново.

„За мен не е ясно за какво той използва придобитата от него информация, като вероятно това не е за задоволяване на любопитството“, предполага Семов, като настоява прокуратурата да се намеси за това, че Ангелов използвал информацията, за да я разпространява в местното издание „Дряновица“.

Към сигнала си Семов прилага цялата кореспонденция между общината и Ангел Ангелов, както и печатното издание „Дряновица“, където са публикувани част от разкритията, до които Ангелов е стигнал, използвайки ЗДОИ.

„След като я разгледате, ще забележите, че след получаване на търсената информация Ангелов я използва, като я разгласява“, пише кметът до прокуратурата. И следва най-странното: „Считам, че е от особена важност да се разкрие чии интереси обслужва това лице и на кого докладва тази информация, която получава по реда на ЗДОИ“.

Според кмета става дума за злоупотреба с права и информация, заради което той настоява прокуратурата да извърши проверка.

Позицията на Ангел Ангелов

„В Европейската конвенция за защита правата на човека е записано, че всеки има право на свобода на изразяване на мнения. Това право включва свободата на всеки да получава и разпространява информация и идеи, без намесата на държавните власти и независимо от държавните граници“, пише в обяснението Ангел Ангелов.

Пак там той посочва, че основната му цел при подаване на заявление по ЗДОИ е да си състави мнение за работата на общинската администрация в Дряново и в частност на кмета във връзка с предоставените му по закон правомощия. За Ангелов информацията, която търси по реда на ЗДОИ, е начин да установи налице ли са корупционни практики и дали общината се управлява добре. Подава заявления винаги, когато прецени, че е възможна злоупотреба, а целта му освен информираност, е и сезиране на компетентните органи, които в крайна сметка се произнасят има ли нарушения.

Колкото до това за какво използва информацията, малка част от нея е намерила място в разпространявания безплатно местен вестник „Дряновица“, но той не счита това за нарушение, тъй като е убеден, че обществото трябва да знае как работят кметът и екипа му.

Коментарът на експертите

"Никъде в Наказателния кодекс няма текст, който третира подаването на заявления по ЗДОИ и публикуването на полученото в отговор като престъпление. А искането на кмета на Дряново Ангел Ангелов да каже на кого предава получената по ЗДОИ информация е меко казано параноично и води до извода, че Семов опитва със средства на държавата да сплаши гражданин, който се интересува от ставащото в общинската администрация. Защото аргументите, че чиновниците хабят административен капацитет, за да отговарят на заявления, са смешни. Комичен е и другият аргумент на Семов – че администрацията не печели нищо, когато до нея се подават заявления по електронен път. Дряновският кмет би трябвало да е наясно, че Законът за достъп до обществена информация не е направен, за да заработва приходи на администрацията, а да служи на гражданите, които са в правото си да знаят как работят управляващите. Питайки институциите, гражданите не злоупотребят с права, а използват дадените им по закон. А дали в случая все пак става дума за злоупотреба, изчакваме прокуратурата да се произнесе" - коментират от "Програма Достъп до Информация".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7671

4

Hissarion

07.12 2018 в 16:11

"след получаване на търсената информация Ангелов я използва, като я разгласява"! Кощунство!

8024

3

Този кмет е страшно зле ....

Няма и грам представа за това какво е обществена информация и явно е пропуснал последните 20 години промени ...

9506

2

Mayya

07.12 2018 в 09:29

Не става ясно, най-напред разгласява тайните на общината и после ги докладва на незнайно кого, или обратното. Трябва си проверка

3527

1

chris_vicom

07.12 2018 в 07:47

Егати държавата!!! Кметът си мисли, че ОБЩЕСТВЕНАТА ИНФОРМАЦИЯ му е лична собственост, а общината търговско дружество работещо за печалба, а не в услуга на гражданите - нямам думи!
Градския прокурор да вземе да го поразследва за мълчаливите откази!