Кирилов: Манолова, Кадиев и ДСБ преписаха предложения на ГЕРБ за вота в чужбина

ОFFNews 01 юни 2016 в 12:59 3022 4

Омбудсманът е преписал неприети предложения на ГЕРБ за гласуването в чужбина и те са били припознати, и от Кадиев, и от ДСБ. Стигнахме до там да ни цитират като живи класици, макар и с някои систематични грешки.

Това каза председателят на правната комисия Данаил Кирилов по повод предложенията на Мая Манолова за промени в Изборния кодекс, които бяха внесени в деловодството на Народното събрание от ДСБ и от независимия депутат Георги Кадиев.

От думите му се разбра, че говори за предложението за създаване на избирателен район за чужбина. 

"Няма смисъл да обяснявам от ползата от МИР "Чужбина". Има такава полза, тя е не само за българите в чужбина, но и по определяне на мандатите в страната. Очевидно обаче на този етап тази идея не може да получи окончателна подкрепа", каза той. 

Депутатът подчерта, че ГЕРБ са внесли такова предложение и то е било подкрепено от правна комисия, но след това е отпаднало в планетарна зала. "Няма смисъл да създаваме погрешно или заблуждаващо впечатление, че имаме съгласие по този въпрос. Уви, за съжаление, нямаме съгласие", каза председателят на правната комисия.

На въпрос дали е възможно да продължат да се внасят и разглеждат промени в Изборния кодекс до септември, той отговори: "Категорични не. Това е последният опит". 

Кирилов подчерта, че ще се обсъжда предимно ревизията на начина за гласуване зад граница. Миналата седмица управляващите внесоха законопроект, който да смекчи въведените ограничения за гласуване в чужбина. Той предвижда отпадане на ограничението да се гласува само в посолствата и консулствата в градовете с дипломатически представителства. Необходимите заявления за отваряне на секция ще са 60, а не 100, както приеха депутатите преди ваканцията си. Няма да е нужно събиране на заявления за разкриване на секция в консулство или посолство. Освен това в чужда страна ще могат да се разкриват до 35 секции.

На въпрос дали има промени по договорените между партиите във властта текстове, Кирилов отговори: "Ще гласуваме така, както се уточнихме на всички разговори до сега".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12584

3

сдг

01.06 2016 в 14:26

Нищо ново под слънцето,ДСБ вече не се крият че са в коалиция с кадията и Манолова,явно в дълбочина са БСП и ДПС!

17439

2

мнение от IP

01.06 2016 в 13:47

"За" предложението "Карадайъ-Миков" ДА ОТПАДНЕ създаването на район "чужбина" гласуваха 64 от ГЕРБ, 15 от БСП, 27 от ДПС, 16 от ПФ, 5 от БДЦ, 1 от "Атака" и 9 от АБВ.
"Против" гласуваха 16 от РБ и 2-ма независими, а 3-ма от ГЕРБ и 2-ма от Блока

17439

1

мнение от IP

01.06 2016 в 13:43

Със 137 гласа "за", 18 "против" и 2 "въздържал се" депутатите отхвърлиха предложението за създаване на избирателен район "Чужбина". В подкрепа на отпадането гласуваха народните представители от ГЕРБ, БСП, ДПС, ПФ, АБВ, "Атака" и БДЦ.
Все си мислех, че когато една партия има предложение гласува "ЗА" него?!

 
X

Да помогнем на украинските деца!