Кирил Вътев очаква да има правителство

OFFNews 20 март 2024 в 17:36 1190 0

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Кирил Вътев

Земеделският министър в оставка Кирил Вътев очаква да има правителство. Според него страната е в такава ситуация, че е по-добре да има правителство, независимо от това какъв ще бъде съставът, предаде БГНЕС.

"Когато има подписано споразумение и стартира ново правителство, тогава защо се водиха тези преговори по време на ротацията, при положение, че е написано на ротацията, че ще има промяна на премиер и вицепремиер. Както виждате то това не се спазва и затова всички сме в неведение и очакваме преговарящите екипи до какви споразумения ще стигнат, добави Вътев. За всички е ясно, че страната е в такава ситуация, че е по-добре да има правителство, независимо от това какъв ще бъде съставът, посочи Вътев. Аз очаквам да има правителство. Както стана ясно първоначалното споразумение за 18 месеца, виждате на 9-ия месец какви преговори настанаха, така че обстановката е много сложна", каза Вътев.

Кандидат-премиерът на ГЕРБ вчера представи на президента Румен Радев изпълнен първи мандат със структура и състав на кабинет, в който повече от половината министри изобщо не са били питани дали желаят да са в него. Нещо повече, земеделският министър в оставка обяви пред журналисти, че от медиите научил, че е номиниран.

"Колкото отсъствието, толкова и присъствието в списъка с министри щеше да е изненада, защото винаги, когато има някакви разговори, някакви преговори и има окончателно решение, човек е информиран. Когато не си информиран, без значение дали присъстваш или отсъстваш, си изненадан", заяви Вътев.

Заради това всички министри от квотата на ПП-ДБ - 11 от 19 в проектокабинета "Габриел", си направиха самоотвод. Поради това този състав на правителство не може изобщо да бъде гласуван от Народното събрание, тъй като ще се окаже противоконстиционен, а актът на парламента би бил нищожен. С други думи - за да има правителство на Мария Габриел са нужни цели 11 нови министри.

Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че гласуването на кабинета може да бъде отложено за петък. Това означава, че или ще се пристъпи към нови преговори с ПП-ДБ, какъвто апел днес се чу, но решение няма, или трябва да се намерят заветните нови 11 министри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!