Кирил Петков за срещата с ГЕРБ-СДС: На думи изглеждаше, че приоритетите ни са общи в доста сфери

Според него и днес няма да бъде излъчен председател на Народното събрание

OFFNews 13 април 2023 в 09:00 4296 0

Кирил Петков

Снимка Пресцентър на ПП

Кирил Петков

"На думи изглеждаше, че приоритетите ни с ГЕРБ-СДС са общи в доста от сферите. Разбрахме се накрая на срещата, че ще се излъчат работни групи по законодателната част, които да влязат в детайла на тези промени, така че да сме сигурни, че когато се говори за разследване на главния прокурор, имаме едно и също нещо предвид."

Това коментира съпредседателят на коалиция ПП-ДБ Кирил Петков по бТВ. По думите му това, че не са предложили техен кандидат за председател на Народното събрание и че са гласували "въздържал се" и са предложили ротационен принцип, е компромис от страна на ПП-ДБ.

„Решихме да предложим този вариант на базата на европейските модели - „джентълменско споразумение“. На всеки два месеца се прегласува председателят на Народното събрание и председателят на правна комисия, обясни той.  Нека да сложим  обозрим период, в който да имаме важни приоритети какво ще се случи. Влязохме в много практични елементи, допълни Петков.

Според него и днес няма да бъде излъчен председател на Народното събрание.

„Дали има, или няма председател не е толкова важно. Важно е дали можем заедно да продължим по това, което зададохме вчера, или не. Това, което очаквам, е, Очаквам да се излъчат работни групи, които да работят през уикенда. Ако имаме приоритетите за първите два седмица, се надявам, че ще се излъчи председател с ротационен принцип, каза още Кирил Петков.

"Трябва да започнем да решаваме реалните проблеми, въпреки че имаме сериозни различия във виждания между политическите партии. Не можем да мислим в традиционните рамки. Трябва да мислим с ясни, малки стъпки напред - за равнопоставеност. И най-важното е приоритетите, които са важни за България, да бъдат извадени напред. Никой не ни е избрал само за да седим и да се формираме в различни мнозинства. Или решаваме тези въпроси, или ги изпускаме. Аз не мога да си представя как ще изгубим милиарди от ПВУ-то или ще останем отделени от Румъния за Шенген. Два са законите, които сложихме на масата като част от първите законодателни инициативи, които трябва да се случат - единият е за домашното насилие, а другият е за природата - законопроект, който също не видя бял ден в предишното Народно събрание", заяви  още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови