Кирил Петков: Вече няма да е само Господ над главния прокурор

Георги Ангелов 27 януари 2022 в 13:28 6403 4

Снимка Getty Images

Над главния прокурор няма да бъде само Господ, ако успеем това, което сме заложили, да го направим. Ще има съдия, който ще изпълнява временна роля на прокурор, а след това ще може да се върне като съдия.

Това каза премиерът Кирил Петков след изслушването си пред евродепутатите от Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на правото и човешките права (LIBE) в Брюксел. Петков обясни, че така няма да има конфликт на интереси. "Нашето намерение като коалиция е ролята на главния прокурор да бъде променена - той ще стане администратор. Не ни трябва още едно ниво в прокуратурата, а работеща институция", добави Петков. Той заяви и че правителството има идея за промяна във ВСС и начина, по който се правят атестации на нови кандидати. Премиерът призова за търпение всички избиратели. "Да не се фрустрират, ние сме на месец и половина, и да вярват, че от сутрин до вечер работим това целенасочено да се случи. Но ако го направим по погрешния начин, дори резултатите да са позитивни, пак не постигаме това, което искаме. Искаме да го направим в рамките на закона", каза още Петков. 

За настояването на Иван Гешев, който също беше изслушан от комисията, да има засилен мониторинг върху страната ни по отношение на върховенството на закона, Петков обясни, че това е желанието и на управляващите. "Няма как през общи шаблони и думи да се избяга от липсата на добро правосъдие в България. На всички е ясно, че прокуратурата не работи добре", добави той.

Според Петков европейските институции са разбрали, че управляващите имат истински намерения и не им липсва мотивация.

Министър-председателят коментира, че на изслушването пред групата LIBE не е бил попитан за Делян Пеевски и закона "Магнитски", но заяви: "Според мен хората, които стоят зад корупцията в България, са около 20 души".



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови