Кирил Петков: Разговорите с партиите започват днес

"Първа стъпка би била да тръгнем през КПКОНПИ - Цацаров не трябва да я оглавява"

OFFNews 16 ноември 2021 в 09:09 4531 0

Кирил Петков

Още днес ще започнем разговори с другите лидери, обяви Кирил Петков от коалиция "Продължаваме промяната" в интервю за сутрешния блок на Нова телевизия.

Според него предизборната кампания е показала, че има много общи теми с другите партии, вкл. в "Има такъв народ". Той даде пример с предизборен дебат по темата с главния прокурор. Експертите на двете партии нямало нужда да дебатират, защото са единни, че искат да премахнат институцията на главния прокурор. 

Преговорите ще се водят по нов модел. Не да говорим с всяка партия по отделно, а да направим работни групи по политики и там да са всички партии, обясни Петков. Лидерска среща също ще има, но разговорите няма да са за това кое министерство за кого ще е, а за организирането на процес, който "да сплоти отборите от самото начало", обясни Петков. От думите му стана ясно, че срещите с лидерите всъщност ще са отделни и ще предшестват тези на работнтеи групи с експерти. Част от срещите ще се излъчват онлайн.

Той повтори, че ПП ще следва политическата си заявка от преди вота, а именно - премиер да е Кирил Петков, а финансов министър - Асен Василев. "Ако нашите коалиционни партньори ни убедят, че някой има още по-добро CV от Асен Василев или по-добър начин за управление на България и по-добра резултатност или образованието му е по-добро, бихме се вслушали. Не влизаме с идеята за кариерни развития за никого”, каза Петков.

И с Корнелия Нинова, и с Христо Иванов, и със Слави Трифонов се чухме да се поздравим след изборите, сподели Петков. Той лично се обадил на Трифонов, уточни Кирил Петков в отговор на въпрос кой кого е потърсил. 

„Оптимистичното е, че имаме едно голямо мнозинство на хора, които искат промяна този път. Явно започваме да виждаме, че допирните точки са повече, отколкото разделителните”, poясни той.

Съдебна реформа и МВР

В споразумението с останалите партии ще бъдат вкарани максимално много детайли, за да се е обвързал всеки с точни и ясни конкретни цели. „Главният прокурор, например, е една точка, която изисква конституционно мнозинство. Нашата коалиция няма как да има такова, но ще направим ясни стъпки. Ще чуем всеки един от нашите партньори. Вярваме, че първа стъпка би била да тръгнем през КПКОНПИ. Г-н Цацаров не трябва да я оглавява, това е ясно за нас”, допълни Петков.

„Имената трябва да следват ясните дефиниции за всяка една от позициите. Не можем да говорим за името, без да сме дефинирали какво трябва да направи този човек или какви характеристики, успехи, лична биография да има”, уточни съпредседателят на ПП.

На въпрос за Бойко Рашков като евентуален вътрешен министър Петков обясни, че лично го харесва много. Добави обаче: „Не искам някой от коалиционните партньори да се чувства, че заставям през медиите”, каза той.

„Вярвам, че не трябва да има крадец в България, който използва неправомерно публичните средства, да се чувства безнаказан. Това е лустрация на крадците. Трябва да се понесе отговорност. Като човек от парламента не мога да вкарам никого в затвора. Има обаче червена линия - едната е, че трябва да се смени главният прокурор”, поясни Петков.

Ако нямаме работеща прокуратура, няма смисъл да сме във властта. Какво правим - само ще продължим да си говорим. Не, има някои базови неща - те са две. Трябва да има силен антикорупционен орган и прокуратура, която да работи абсолютно независимо, за да имаме държава”, категоричен бе Петков.

В същото време в интервю за bTV новоизбраният депутат от ПП Николай Събев, досега шеф на куриерската фирма „Еконт“, обяви, че вероятно ще влезе в транспортната парламентарна комисия, а има предложение да стане и министър на транспорта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!