Кирил Петков: Путин изпрати три ракети, докато бях в Украйна. Видях как се разбиват

OFFNews 01 май 2022 в 21:01 19234 8

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов-Архив

Да си мълчим, да се приведем и да чакаме бурята да отмине, да не се включим в общото подпомагане на Украйна, за да мине по-бързо тази война, да бъде превзета Украйна, после и Молдова и Русия да стигне границата на Румъния, е безумие. Путин изпрати 3 ракети, докато аз бях там и видях как се разбиват в един блок, как убиват 15 човека. Това не е българският интерес. 

Това заяви министър-председателят Кирил Петков пред бТВ за посещението си в Украйна преди дни. 

Петков отказа да коментира думите на президента Румен Радев, който по-рано днес в обръщението си по случай 1 май каза, че "патриотичен дълг е да не допуснем въвличането на родината във войната. Да не се поддаваме на милитаристките призиви, с които започва всяко кръвопролитие. Да не допуснем страстите от войната да се пренесат у нас. Да не търпим политически шарлатани да ги разпалват за своя употреба", каза по-рано днес президентът.

Според премиера президентът не е имал предвид правителството: "Той ни познава и знае, че защитаваме българския интерес."

Военната помощ за Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски помоли за ремонт на оръжието, което вече има, обясни Петков и уточни, че като политическа партия "Продължаваме Промяната" ще гласува "за общия мандат на воннотехническа помощ", което покрива всичко.

По думите му неслучайно Зеленски е помолил именно за ремонт. 

"До този момент, единственото, за което украинската страна е казала, че има нужда, е от ремонт на тяхната техника, понеже имаме "Терем" и "Авионамс", които имат такава специализация. Този човек имаше реални нужди, не говори празни приказки, обясни премиерът. Каза ни, че имат нужда машини да бъдат ремонтирани, че имат допълнителен ток и попита дали можем да помогнем да го изнесат, както и жито", каза той.

Министър-председателят категорично заяви, че не става въпрос за изпращане на войска: "Това означава всяка военна техника да бъде изпратена в Украйна, включително и муниции могат да се, но всичко зависи какво искат от нас".

Той е убеден, че след гласуването в Народното събрание, кабинетът ще оцелее. "Виждам, че всички партньори осъзнават, че в момента да пуснем това правителство в средата на война да падне, е много безотговорно. Гласува ли се военнотехническа помощ - веднага възлагам на Министерството на отбраната да се свърже с украинското министерство на отбраната, за да започне това, за което говорихме - да се организира ремонтът на военнотехническа помощ", допълни Петков. 

На въпроса с какъв товар е излетял товарният самолет на Украйна АН-124 от София, Петков каза, че това е другата разменна тема - изпращаме ли тайно оръжия за Украйна или не.

"Примерно - наш завод – ВЗМ, получава запитване за 200 млн. продукция на ВМЗ от полска фирма. Това запитване се проверява от нашите служби – тази фирма истинска ли е, свързана ли е с тероризъм, всичко точно ли е. Ако всичко й е точно, подписва се договор и това оръжие се изнася от България за Полша. Пита се крайният клиент. Това с крайна дестинация Полша ли е, или искате да ви го изпратим някъде другаде, през Полша. Отговорът е – това е крайна дестинация Полша, или това е крайна дестинация Чехия. Тогава нашата отговорност, като правителство, като ВМЗ, спира в този момент", обясни министър-председателят.

Според него не можем да кажем, ако поляците изнесат оръжието към Украйна, че ние сме помогнали.

"Реално истинската помощ е ако поляците го правят – откъде минават, през коя граница, как товарят камионите във военно положение, как избягват ударите на Русия с ракети, които, ако разберат, че има тир с оръжие – това е истинската помощ", каза той.

По думите му ние до този момент сме едни производители, едни търговци. "За съжаление, тази стока никога не ходи по най-хубавите места - традиционни наши пазари са Централна Африка, Конго, места, където моралът на тази стока никога не е висок", каза още премиерът. 

Доставките на газ

По думите на Петков другата голяма опорка е, че ще има посредници при вноса на газ. Той уточни, че "Булгаргаз" не е могъл да резервира предварително количества, преди руската страна да е казала, че спира доставките. 

"За май помощите за бизнеса заради високите цени на енергоносителите ще продължат", увери Петков и допълни, че преговорите вървят месец за месец.

В момента се калкулирало кое е по-полезно, така той отговори на въпрос за евентуално сваляне на ДДС за някои храни. Според него по-уместно е да се дава целева помощ, в следващите десет дни се очаквали конкретни мерки.

Премиерът посочи, че през ноември сме се отказали от 2/3 от пазарното количество на азерския газ: "Отказали сме с решение на шефа на "Булгаргаз", въпреки че цената е 1/3 от тази на „Газпром", обясни Петков.

"Това е за мен е един огромен въпрос. Аз си представям сега като премиер, ако някой от "Булгаргаз" вземе такова решение, без да ме уведоми мен, бих го уволнил на следващата секунда", каза още премиерът.

Той заяви и че докато ние строим гръцката връзка, има съседна тръба само на 200 км. Неа Месемврия е точката, през която може спокойно голямо количеството да бъде преведено през нея", увери Петков.

Петков съобщи, че е говорил с изпълнителния директор на "Бритиш петролиум" и се надява количествата на доставките да бъдат възстановени по-рано от юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

610

11

Kиро Ванкувара

03.05 2022 в 10:54

Безпрецедентно отношение на политиците в България към суверена, бизнеса и външна политика! Започват все повече да приличат на хипнотизирани от неслучайното братсво " Българоубийци ". На другите избори ПП и ИТН ще са заедно на хорото, Бойче търси бял Кон, но към момента само Катъри намира.Историята ще оцени най добре, какво и за кого се работи в момента в Парламента, жалкото е че това няма да бъде безпристрастната Прокуратура или Народният Съд!

-60

7

офф бее

02.05 2022 в 08:54

Смърт на фашизма. Руския.

-7090

6

бай Пешо от Перник

02.05 2022 в 08:43

Ще разбере, че снимките на които посрещат Червената армия с цветя в София не са пропаганда и защо се наричаше освобождение след 1944.

2051

5

Propaganda

02.05 2022 в 02:31

крушко, руско, о божествено руско амебо...
...не е нужно да се унижаваш да ми коментираш.

Може просто да се възнесеш, и да ми лапа...рускокуртизанко!

Ръсофил значи гнида.

2744

4

AAA

02.05 2022 в 00:36

Браво на Петков ! Ти си # 1. Крадците сега бълват помия , че идва и тяхния ред .

11178

3

Крушата

02.05 2022 в 00:22

Propaganda
01.05 2022 в 23:30

По-долното, как да го нарека? --> „словесно излияние“, е под достойнството ми да коментирам. Вижда се, че принадлежи на човек, на който да не говорим за другото, но му липсва елементарно усещане, че между отделните изречения и фрази трябва да има все някаква смислова взаимовръзка.

2051

2

Propaganda

01.05 2022 в 23:30

Ми изпрати му и ти на кремълския лилипут нещо, бе, папагал прост!!!

Изпрати му цинкови ковчези с убити раски гниди, поели съдбата си в Украйна от българско оръжие. От патрон, през танк, до изтребител може да пратиш на Зеленски.
бкп, израждане да идат на хъй. Жалки раски роби.

Ма, не...за да не ни спрат газа, трябва да сме наведени.

Абе, я, чакай малко...то май ни го спреха.
Ех, добре че сме неутрални.
 
X

Подкастът на OFFNews