Кирил Петков обеща още пари за армията при актуализацията на бюджета

Ангел Марковски 16 февруари 2022 в 12:05 764 0

Снимка Правителствена информационна служба

Дефицитите в сектор „Отбрана“ са огромни, коментира в началото на правителственото заседание премиерът Кирил Петков. Той обяви, че с актуализацията на бюджета, планирана за средата на годината, ще се заделят допълнителни средства за армията. 

Вчера на свиканото от президента Румен Радев заседание на Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) беше решено още през 2023 година България да отделя 2 процента от БВП за отбрана, а законовите процедури за оръжейните сделки да бъдат облекчени.

„Ясно се очерта, че имаме невероятно големи язви, но за съжаление това го виждаме във всеки един от секторите, в които всеки един от нас работи. Ето защо планът на правителството е да има и актуализация (на бюджета – б.р.) на шестия месец. Защото ще използваме тези шест месеца, за да сме сигурни, че този разпад, който се е случвал през годините... сега влизаме в контрол на него, обследваме всичките дефицити, предлагаме и актуализация“, каза днес Петков.

Премиерът отново заяви, че с тазгодишния бюджет, обсъждан от депутатите, се залагат безпрецедентно ниво на капиталови инвестиции, ръст на учителските заплати до 125 процента от средните, като за първи път пенсионерите ще са над линията на бедност.

„Когато имаме приоритети - човешки капитал, основен капитал и никой под линията на бедност, мисля, че това е точно в посоката, в която се стремим“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!