Кирил Петков и Асен Василев са ултрапопулисти, твърди Николай Василев

OFFNews 10 септември 2021 в 18:59 7053 0

Смятам, че с Кирил Петков и Асен Василев можеше и би могло много добре да се работи. Но в моите очи техните виждания са прекалено леви и популистки. С тях може да се работи, но не във финансовото министерство, заяви пред bTV Николай Василев - първият кандидат на ИТН за премиер. 

Тоест човек като мен, с икономическата политика, която съм изповядвал цял живот, не може да има ултрапопулисти за финансови министри, категоричен е той.

Василев призна, че идеята Асен Василев да не е финансов министър е негова:

"Абсолютно моя е. И даже ще ви призная. Имаше няколо часа, в които пред мен стоеше въпросът, ако партията ми каже нямаш избор, той ще е финансов министър, щях да си помисля дали мога. Може би нямаше да мога. Разминаването е от 5 млрд. между нас. Задача с 5 млрд. не може да има решение с положителен изход".

По думите му разговорите с Петков и Василев са водени седмици преди изборите, през пролетта:

"Също така Слави Трифонов многократно ми е казвал, че той има положителна оценка за тяхната работа - и трябва обезателно тримата, заедно с образователния министър, да бъдат фиксирани в проекта за кабинет. Така беше до 2 дни преди изборите."

Василев е категоричен, че не е бил част от създаването на ИТН, но в същото време по различни поводи се е виждал с представители на партията и ръководството й:

„Мотивацията ми да се включа като приятел, съмишленик е че там открих много положителни, добри професионалисти, почтенни хора. Също така там не съм открил никакъв популизъм и социализъм. Видял съм, че те са по-скоро десни реформатори - като мен."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови