Кирил Петков: Евролидерите нямат доверие на България за Шенген

OFFNews 18 февруари 2022 в 13:35 2686 1

Европейските лидери нямат доверие на България за Шенген, защото много от дадените обещания не са изпълнени, заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти в Брюксел. Той допълни, че е разговарял по въпроса с премиера на Нидерландия Марк Рюте - една от страните, които се противопоставят на приемането на България в пространството за свободно движение:

"Разговорите, проведени с премиера на Нидерландия Марк Рюте, бяха за Шенген. Проблемът е, че през годините доста от нещата за които сме обещавали, сме ги лъгали и сега ни нямат доверие. Те подават ръка, но ние сега трябва да направим едно ново ниво на доверие. Всички знаем приказката за лъжливото овчарче. Сега е важно да покажем, че новото български правителство прави това, което обещава."

Според Петков номинално страната ни е изпълнителна изисквания за вход в шенгенското пространство, но не и ефективно. Петков добави, че трябва да изпълняваме нещата, които казваме. "Дават ни кредит на доверие и трябва да го изпълним с резултати", каза той.

"Говорихме за немски инженери за български магистрали с германския канцлер Олаф Шолц, за да видим как може тяхното качество и да го пренесем в България. А те имат най-добрите магистрали в света", добави той. 

Българският премиер е разговарял в Брюксел и с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси: "Там обещах, че ако иска да купува от българското производство, особено в отбранителната индустрия, за пръв път ще може да го прави без посредници, без брокери, а директно от държавата". 

От своя страна Абдел Фаттах Ас-Сиси е заявил пред българския премиер, че Египет може да предостави на България втечнен газ.

Петков е разговарял и с президента на Руанда Пол Кагаме, който е споделил, че пътят, по който българският министър-председател е тръгнал, е много верен и е дал пример с Руанда, че вече са на 52 място по този показател (индекс на корупцията бел. ред.), а страната е била на 150 място. 

"С президента на Франция Еманюел Макрон си говорихме за сътрудничество за влакови линии, жп транспорт. Обсъдихме да направим група, в която да говорим и за енергетика. Споделих, че България се радва за това, че може да взаимодейства с това, че ядрената енергетиката остава въпреки зелената сделка", каза още Петков. 

От думите на Петков стана ясно, че ще има работни срещи и с германското, и с френското правителство. По-късно днес той заминава за Германия, където ще участва в Мюнхенската конференция по сигурността. За 58- ми път конференцията ще събере повече от 30 държавни и правителствени лидери, над 100 министри и ръководителите на най-важните международни организации като ООН, НАТО и ЕС. Форумът ще бъде открит от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш. Участниците във форума ще дискутират теми от областта на политиката, бизнеса, науката и ще направят преглед на настоящите и бъдещите предизвикателства пред сигурността. Водещи теми на конференцията включват глобални предизвикателства като борбата с пандемията и климатичната криза, защитата на  демокрацията, регулирането на технологиите, регионални предизвикателства и ситуациите в някои от най-конфликтни зони в света. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови