Кирил Петков: Даваме най-високия пост в държавата на ГЕРБ. Това е достатъчно за един човек

Кристина Минчева 09 февруари 2024 в 14:41 1805 0

Кирил Петков

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков

Да се заплашва с избори 2 в 1, защото не може да се съвмести един отбор, който вече работи, и някакви хора започват да чертаят линии за избори, ми се струва някакъв тип егоизъм, който в момента е непродуктивен в разговорите, коментира в парламента съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. 

Думите му са по повод заплахите на Бойко Борисов, че ще има избори две в едно, ако Мария Габриел не заеме поста премиер и външен министър едновременно след ротацията.

"Ясно и точно: Мария Габриел премиер и наш външен министър, който да защитава интересите на България, а не партийни интереси, иначе няма ротация. Отиваме на избори две в едно, с европейските, поне да не харчим излишни 300-400 млн. лв.", заяви по-рано днес лидерът на ГЕРБ-СДС.

Петков обаче отговори, че този тип червени линии няма да проработят и трябва да има дискусия.

"Ротацията само между Денков и Габриел показва пред целия свят единство. Ако някой ни заплашва с избори, няма да се наведем. Призовавам за нормален диалог, а не през медиите", каза Кирил Петков.

По думите му те давали възможността на ГЕРБ да имат най-високия пост в държавата - премиерския. Според съпредседателят на ПП-ДБ това е най-важният пост и навън, а излазът на България към Европа и света минавал през министър-председателя.

Петков намеси и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, като според него Стоянов е министър на ГЕРБ. 

"Да, в началото ние виждахме министъра на вътрешните работи като експерт, но се оказва, че той е по-близък с ГЕРБ. Според мен той е министър на ГЕРБ, ако ще си говорим кой какви министри има." 

По отношение на Столичния общински съвет Кирил Петков заяви, че според него се сформира мнозинство между ГЕРБ, БСП и ИТН, което "атакува кмета", а кметските избори са били спечелени честно от Васил Терзиев и "флашките и чувалите" били "пиарски ходове".

"Няма проблем, да си го кажат, че стават мнозинство и ще атакуват кмета, защото не могат да приемат, че сме загубили София. Когато си сглобят това мнозинство, трябва да носят отговорност за действията си в СОС. Такива са резултатите от изборите. Ние сме за абсолютно цялостна проверка. Ние сме абсолютно сигурни, че този кмет беше избран честно и той трябва да управлява." 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки