Кирил Петков: Борисов трябва да се пенсионира

Докато той е там, няма как да има съдебна реформа, тъй като при една работеща съдебна система той ще трябва да влезе в затвора, заяви бившият премиер

OFFNews 10 август 2022 в 09:41 5316 15

Кирил Петков

Снимка БТА

Кирил Петков

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов трябва да се пенсионира, защото спира реформата не само на България, но и на партията си. Той се е запънал и не иска да излиза от политиката. Запънал се е, защото го е страх. Докато той е там, няма как да има съдебна реформа, тъй като при една работеща съдебна система той ще трябва да влезе в затвора.

Това заяви в интервю за Нова телевизия бившият вече премиер и лидер на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. По думите му Борисов е крадял по 3-4 милиарда лева на година, а европейски лидер е заявил, че заради него България не е приемана в Шенген. "Седейки в Европа, европейските лидери ми казаха: "Борисов трябва да се пенсионира", каза Петков.

Избори и коалиции

Петков не отговори категорично на въпрос какво би правила ПП, ако и след изборите на 2 октомври 2022 г. заедно с ДБ нямат парламентарно мнозинство. По думите му той вярва, че мнозинство може да бъде постигнато, а ПП не е склонна на „ялови коалиции“ като тези със Слави Трифонов.

Лидерът на ПП каза, че все още се чакат резултати от социологически проучвания, които да кажат дали е по-добре да се явят с общи листи с ДБ на изборите, както поиска десницата, или отново поотделно.

„Но при всички случаи знаеме, че ще управляваме с тях след изборите“, категоричен бе той.

Преговори с "Газпром"

Според Петков най-добрият вариант е, ако България е независима от „Газпром” тази зима.

„За мен би било трагично да се откажем от втечнения газ и да платим в рубли. Не за друго, а защото ще ме е страх какво ще се случи зимата. Сега се говори дали „Газпром” ще ни пусне да плащаме в рубли, или не. Проблемът не са рублите. Истинският проблем е сигурността на доставката. В момента германските компании плащат с рубли и им спряха газа по „Северен поток 1” , (на) италианските им намалиха доставките. Най-много ме е страх, че наесен, точно като започне отоплителният сезон, ще започнат проблемите. Например - планов ремонт на някаква турбина”, каза още бившият министър-председател.

Петков говори и за сделката за 

7-те танкера втечнен газ,

които се очаква да покрият около половината потребление за следващия сезон.

„Офертата е в рамките на рамковия договор и тя е задължителна. С други думи, ако България поиска тези танкери, предлагащата фирма не може да откаже. За октомври и ноември бяхме готови с възможност корабът да се паркира в Гърция. Не искахме да ги подпишем, защото не искахме в последните 2-3 дни на правителството да кажат „Те подписаха еди какви си газови договори”. Искахме да дадем шанс на следващия кабинет да направи оценка. Седемте танкера бяха с цена 30 долара под европейския пазар в този момент", заяви той.

"За 24 часа „Газпром” спря подаването на природен газ, въпреки че имаме съществуващ договор. 2 седмици по-късно вече имахме 2 кораба, които пътуваха към нас и бяхме договорили пристанище в Турция. С други думи, в средата на най-голямата криза, когато войната се разгаряше, за две седмици успяхме да паркираме корабите. Хубавото е, че седемте танкера идват дирено от производител. Най-голямата американска компания в света ги дава, няма посредници. Само трябва да кажат 2 кораба отиват в Гърция през октомври и ноември, нататък се договарят с Турция, ако трябва. Аз доказах, че това може да се направи за две седмици”, обясни Петков.

На въпрос колко ще струват танкерите на България, бившият премиер обясни:

„Ако цената на корабите е с 30 долара под европейската, което е горе-долу 30 евро, регазификацията и преноса не може да е повече от 10 евро. Това е таванът, който може да струва независимо от кой взимаш слотовете. С други думи договорихме с около 20 евро под пазарната цена опция на България да го вземе. Като се обяви кризисния щаб за многото страшно нещо, което идвало, в него не се покани никой от „Булгаргаз”. Никой не се обади на тази фирма, която беше готова да отстъпи слота за октомври. Американската фирма също не беше потърсена поне първата седмица. Въпросът е какво прави този кризисен щаб по-точно? Да не се заключи октомврийският и ноемврийският кораб е голям риск. Когато завъртяхме крана и Борисов се упражняваше с глупости, че няма нищо в крана. В него имаше вече налягане в гръцката връзка от 40 бара. Тогава акт 14 беше подписан, сега ни трябват акт 15 и 16. Те спокойно могат да се издават от българските власти до края на август. Ако не заработи през септември газовата връзка с Гърция, наистина ще твърдя, че има забавяне нарочно."

Газовата връзка с Гърция

Четири пъти ще бъде по-евтин газът, когато гръцката връзка е готова. Газ в тръбата вече има, трябва ни акт 15 и акт 16, които могат да се издадат и от българските власти, коментира бившият министър-председател Кирил Петков.

Всеки ден „Булгаргаз“ продължава да казва на „Газпром“, че имаме договор и той не е прекратен, добави Петков.

Ще отидем на арбитражен съд, пред който ще докажем, че България е изрядна по този договор, посочи още бившият премиер. Според него проблемът не е плащането в рубли, а сигурността на доставките.

Петков е бил на 4-дневна почивка на българското Черноморие, на плаж „Корал“, сподели още той в интервюто.

Той отговори и на въпрос за отношенията му с Лена Бориславова по повод снимката, която БНТ публикува в последния ден на кабинета „Петков“:

„Когато едни политици не крадат, се опитваш да ги залееш с жълта помия. Мисля, че е под достойнството ми да им обръщам внимание. Това беше ужасно – някакъв грешен ъгъл стана новината на деня. Но знаете ли какво се случи, българският зрител се фокусира там, вместо върху това какво става с тия седем кораба, какво казах в последната ми реч.“

Според него така се разсейва общественото внимание от важни въпроси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2744

16

AAA

12.08 2022 в 01:23

Единствените които се опитаха да се борят с мега корупцията в България и ги свалиха незабавно. Евала Кире !!!!

700

15

Буда Банкянски

10.08 2022 в 18:37

Тиквата трябва да се елиминира , не да се пенсионира !

2073

13

Johnny B Goode

10.08 2022 в 16:52

Ах, диалог между Еврото и "г-н Георгиев" на тема колко е зле "Кирето" и колко е велик ББ. Единия подава репликата, другия "поддакивает" (да използувам по разбираем за тях език от френския, дето го учили 12 години и един всеизвестен цитат не могат да напишат като хората на него).
Разплаквам се от умиление, предполагам Митрофанова също.

5827

7

pisnamiotmutri

10.08 2022 в 11:57

2. В момента канадец ли е? Каза, че е направил каквото се изисква от него. Стига си квичал за копейки.