Кирил Петков: Бихме участвали в кабинет, ако сме независими

OFFNews 27 юли 2021 в 13:21 3393 0

С независимост и екипност – бихме. За мен двете министерства (на икономиката и на финансите) трябва да бъдат в комплект. Въпросът е да имаме поле на действие. Малко сме скъпи от гледна точка на това, че искаме независимост. Не е много лесно да се работи с нас. Не може много лесно да се обаждат по телефоните и да ни казват какво да правим - координираме се, говорим, но... такива сме".

Това коментира служебният министър на икономиката Кирил Петков в отговор на въпрос дали би бил част от бъдещия кабинет и дали са му предлагани постове. 

Петков обясни, че никой не му е предлагал постове. "След това, което обявихме миналия път (за поканата от Слави Трифонов - бел. ред.), не сме имали последващи разговори. Никой не ни е потърсил за разговор. Този отговор е въпрос на визия и стратегия, а не само на имена. В момента сме се фокусирали върху това да си вършим работата със същия интензитет", посочи министърът.

По думите му, за да може да са ефективни министрите, са нужни две неща: "Трябва да имаме свобода на действие, от друга - обща визия за развитие. Не може човек да има икономическа политика без финансова. За мен отборната работа е ключова, за да взема подобно решение. Имаме енергия за работа."

Ресорният министър добави, че въпросът е първо някой да те покани, второ - да ти даде свободата, и трето – да ти даде възможност да работиш в екип. "С Асен Василев имаме много обща визия за развитието на България. Ако някой не избере Василев, проблемът не е, че не са избрали мой приятел, за мен проблемът е, че може би има разминаване във визията как тази страна трябва да се развива", посочи той. 

Според него министерствата на икономиката и на финансите трябва да работят в екип. "Не може да имаш отделност или тепърва да се сработвате. България е загубила прекалено много време, за да се сработва човек тепърва. Имаме готов екип, който би влязъл, ако му се даде възможност. Но това е само хипотетично, никой не е говорил с нас", повтори Петков.

От думите му стана ясно, че в първото предложение от Има такъв народ е имало разлика в това как да се управляват финансите на България.

"Според нас няма как едновременно бюджетът да стане по-консервативен с големи стъпки – хем към пенсионерите да не се дадат тези средства, хем към работодателите да се тръгне с по-консервативна политика, хем да борим 8 млрд. лева "черни" пари, които са в икономиката според нас. Трябва човек да си мисли стратегията на стъпки. За нас първата стъпка е спиране на кражбите. Като това се направи, ще има пари за всичко друго. След девет седмици почти сме убедени, че това е така", каза още Кирил Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови