Кирил Петков: Агенти на ДС в управлението няма да има

Мнението на Стефан Янев за войските на НАТО не е позиция на правителството, заяви премиерът

OFFNews 22 декември 2021 в 14:05 5124 3

Снимка БТА

Благодаря на нашите колеги от "Има такъв народ" и на министъра на външните работи, че са взети бързи мерки и хора с досиета, които са обявени в медиите, няма да бъдат назначени или ще бъдат освободени, ако са вече назначени. Това заяви днес премиерът Кирил Петков в отговор на журналистически въпрос за евентуални назначенията на хора в Министерството на външните работи, които се оказват свързани със структури на Държавна сигурност.

Всеки министър има право, според коалиционното споразумение, да предлага своя екип, но после в коалиционен формат обсъждаме и решаваме заедно дали нашите изисквания за тези хора съвпадат с тези предложения, коментира Петков и подчерта, че в конкретния случай хората, свързани с ДС, няма да бъдат назначени.

По думите на премиера назначенията се правят на база някакъв тип експертиза, след това се получава допълнителната информация и се взема крайното решение. В случая няма да има компромис, подчерта министър-председателят.

Петков изрази и несъгласие с изявлението на бившия си началник в служебния кабинет и настоящ министър на отбраната Стефан Янев, който вчера заяви, че не е необходимо разполагане на допълнителни войски на НАТО у нас.

"Тази тема не е разисквана на Министерския съвет, нито е разисквана с някого от нашите партньори. Съобщенията по тази тема са били лично мнение на министъра, но по никакъв начин това не е формална позиция на нашето правителство", каза министър-председателят. 

Той припомни, че вече е декларирал, че "ние сме и ще бъдем активен член на ЕС и НАТО".

"Този тип решения ще бъдат координирани с тази ни роля. Едновременно с това искам да подчертая, че наистина вярваме, че най-добрият начин за продължаване на политиката на ЕС и НАТО в областта на източната ни граница е максимално използване на дипломатичен път и мирни средства", посочи Кирил Петков.

"Надявам се да има експертни анализи, да видим плюсовете и минусите, да говорим с нашите партньори. Колкото по-малко фокусът е върху военния потенциал и колкото повече върху дипломатическия потенциал, това е по-добре за България", допълни още премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews