Кирил Добрев: БСП няма черна каса

Социалистите обвиниха, че ГЕРБ се опитва да купува червени депутати

OFFNews 07 август 2018 в 15:30 4651 2

БСП няма черна каса, тя получава добра субсидия и не се нуждае от други форми на финансиране. Всички мероприятия на партията се финансират от държавната субсидия. Единствените средства, които Бенчо Бенчев под някакъв повод е давал на БСП са 70-те лв., които групата общински съветници събира за своята дейност.

Това каза зам.-председателят на БСП Кирил Добрев по повод думите на Бенчев, че е давал пари на БСП и щом партията не може да каже колко са, значи има черна каса. 

"Ако някой си е мислил, че представлява БСП и е взимал пари от Бенчо Бенчев и не ги е внасял в партията това не означава, че партията е получавала пари. БСП не е получавала пари от Бенчев", каза Добрев. Социалистът каза още, че Бенчев не е от БСП. "Втори ден се обясняваме за това имаме ли сестра или нямаме. Надявам се този път да бъда изключително точен. Бенчо Бенчев е общински съветник от групата на БСП и коалиция в Бургас. Той е представител на нашия коалиционен партньор -
Сдружението на пенсионерите", посочи Добрев. 

Според него от няколко дни темата вече не е Митьо Очите. "Вече Миньо Очите не е водеща фигура. От няколко дена той е функция на Бенчо", коментира зам.-председателят на БСП. "Мога да кажа кой е помагал на Бенчо Бенчев да си зарежда „Ролс-Ройса“. Това е изключително важен въпрос", коментира още той и след това разказа за фирма, в която Митьо е помагал за охрана на обекти. "Охранява НОИ - Бургас с обществена поръчка. Охранява "Митниците" и то прави денонощна охрана в Бургас на пристанището и в Ямбол. През цялото време продължава да охранява социални обекти. Питайте кой е дал тези обществени поръчки на тази фирма. Със сигурност не ги е дала БСП", коментира още Добрев.

БСП обвиниха ГЕРБ, че се опитват да купуват депутати от левицата

Социалистите обвиниха ГЕРБ, че се опитва да купува червени депутати, които да напуснат парламентарната група социалистите. Добрев намекна за това като зададе въпрос към председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. След това обаче социалистът цитира и суми, които са били предлагани -  петцифрени заплати с единствен ангажимент да крепят правителството при вотове на недоверие. От думите му се разбра, че става дума за поне два случая, но отказа да назове имена и подкани журналистите да попитат ГЕРБ. "При първия случай си мислих, че е някаква грешка или че човекът е податлив. При втория случай също си помислих, че е грешка. Нещата не изглеждат добре", разказа Добрев.

"БСП не е за продан и не се продава", обяви зам.-председателят на левицата.

През юни председателят на "Земеделски съюз Александър Стамболийски" Спас Панчев напусна парламентарната група на "БСП за България" и така стана първият народен представител, който се е отцепи от левицата. Тогава Нинова намекна, че ГЕРБ имат пръст в това, но днес Добрев не пожела да каже имената за депутатите от БСП, на които са били предлагани пари, за да напуснат групата на социалистите. 

"Гущерът на ГЕРБ е варан". С тези думи Добрев коментира изказването на на Цветан Цветанов по адрес на БСП след ареста на Митьо очите, че "остава и да си пожелаем с началото на новия политически сезон гущерът окончателно и наистина да откъсне опашката си".

Според левицата кметове и общински съветници от ГЕРБ, по справка на МВР, участват в трафик на наркотици и хора. "Десетки са разследванията за източване на евросредства от обществени поръчки", заяви социалистът. Той подчерта обаче, че не кметовете и местната власт са актуални явно днес, а народните представители на БСП.

Социалистите обвиниха правителството, че си купува местните избори

"Докато тече скандалът с Митьо Очите, в тъмното се разпределят поредните огромни финансови порции. В последното решение на МС, което още не е публикувано в Държавен вестник, са разпределени 111 милиона лева. Това е третото постановление за една година управление на ГЕРБ без всякаква логика и санкция от парламента, дори от НСОРБ, но се разпределят средства", каза още Кирил Добрев.

Той добави, че 40 общини от ГЕРБ получават близо 73 млн.лв., 34 общини на ДПС и близки до тях – 28 млн.лв. и само 5 общини на БСП получават 2,2 млн.лв.  "Само да припомня, че все още БСП е втора политическа сила с тенденция да стане първа, а разпределението на средствата е като за треторазрядна политическа сила, която няма никакво участие в българския политически живот", коментира той.

След като събрал сумите от трите постановления се оказало, че става дума за 360 млн.лв. – разпределени от правителството на Борисов за по-малко от 1 година. "250 млн.лв. са дадени на общини на ГЕРБ, 70 млн.лв. на общини на ДПС и 8 млн.лв на общини, управлявани от БСП", коментира Кирил Добрев.

От левицата посочиха и конкретни случаи за  малки населени места, които са получили огромни суми от правителството. "Село с 200 души получава 1 млн.лв. за асфалтиране, друго с 2000 души – 3,5 млн.лв. за пречиствателна станция. Има населени места с малко жители, които не са пропуснати и в трите постановления и получават големи суми, като Доспат, Харманли, Казанлък", обясни зам.-председателят на БСП.

"Купува ли си правителството по този начин парламентарна подкрепа за новия политически сезон, и опитва ли се едва година преди местните избори ГЕРБ да предреши и купи изборите? Защото в тези списъци на населени места няма нито лев за бедстващи и наводнени общини, за хора, които останаха под водата. Всички казваме, че Видинският край е с приоритет и си късаме ризите, но за област Видин имаме само 200 000 лева. Това ли се прави за приоритетния Северозападен край", попита Добрев. Той добави, че няма пари за майките, за социални мерки, но има пари за асфалт за село, в което живеят 200 жители.

Социалистите обявиха, че настояват за спешно заседание на Управителния съвет на НСОРБ, в което да бъде прието становище за механизма за разпределение на средствата от националния бюджет. Очаква се кметовете на левицата да внесат предложението в следващите дни. 

"Ние от БСП и нашите представители в местната власт, няма да оставим това просто така. 100 са българските общини, в които живеят над 2 млн. души, които за една година не са получили нито лев от това правителство", добави Кирил Добрев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!