Катапултиралият пилот на Су-25 е имал 30 полета за година, а не един

OFFNews 29 септември 2022 в 18:09 4939 1

Су-25

Снимка Авиобаза Безмер/Редник Недялко Динев

Су-25

Министърът на отбраната Димитър Стоянов опроверга някои информации и спекулации около вчерашния инцидент с разбилия се Су-25 на летище Безмер:

"Не е вярно, че не се е отворил парашутът; не е вярно, че това е първи полет на пилота за годината (само за същия ден това е бил вторият му полет и трети полет за същия самолет); пилотът полковник Дончев има над 30 изпълнени задачи за тази година. Той отхвърли спекулациите и за възможен „саботаж“ при ремонта на самолета, като посочи, че след извършения ремонт машината има над 60 летателни часа във въздуха. Няма съществени проблеми и с полосата на летище Безмер, е установила нарочна комисия при проверка."

Източници на OFFNews твърдяха в сряда, че това е първият полет за годината на полковник Дончев, който работи в щаба на ВВС в София. 

Намерена е т.нар. черна кутия на разбилия се вчера самолет Су-25. Тя е без повреди и се очаква днес да започне разчитането на информацията от нея. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Димитър Стоянов и уточни, че свалянето на информацията ще бъде извършено изцяло в България, а "разследването ще продължи до установяването на цялата истина за причините за самолетната авария".

Днес министърът на отбраната посети във Военномедицинска академия военнослужещия от ВВС, който пострада вчера при изпълнението на тренировъчен полет със самолет Су-25. Той е в добро общо състояние, остава под наблюдение.

След извършения ремонт и модернизация на осем самолета Су-25 в щурмовата авиация се води планомерна подготовка. Пилотите имат достатъчно нальот, спрямо нашите условия, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в отговор на въпрос. "Инцидентът се разследва и ще бъдат взети мерки", подчерта той.

На 28 септември на военната авиобаза Безмер се разби самолет Су-25К, а пилотът катапултира. Пейо Дончев извършвал тренировъчен полет. Самолетът паднал до самата полоса и е напълно разрушен. Пилотът се е катапултирал успешно, парашутът се е отворил напълно, приземил се е, системите за катапулт са сработили. Пилотът е действал правилно, посочиха властите. Той е настанен във Военномедицинска академия. Състоянието му е стабилно, без опасност за живота. Мъжът остава за наблюдение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4738

1

Того

30.09 2022 в 05:32

Правителството да предостави на Украйна всички наши самолети СУ-25, те така или иначе могат да летят максимум една година. На украинците ще им свършат повече работа отколкото на нас. Срам ме е от българския президент и правителство, такова падение и унижение на българите не е било, дори и по времето на комунизма.
 
X

Подкастът на OFFNews