Черната кутия на разбилия се Су-25 е открита, пилотът ще бъде разпитан днес

OFFNews 29 септември 2022 в 09:38 1799 0

Су-25

Снимка Снимка Авиобаза Безмерт/Редник Недялко Динев

Су-25

Черната кутия на разбилия се Су-25 е намерена и днес ще бъде свалена и иззета. Това съобщи пред Нова военно-окръжният прокурор на Сливен полк. Христо Тинев.

Очаква се днес пилотът да бъде разпитан подробно, тъй като вчера с него е направена само беседа. „Беше в такова състояние, че обясненията му бяха несвързани, защото беше на системи. Не можеше да бъде абсолютно конкретен”, поясни прокурорът.

По думите на Тинев е рано да бъде казана, каквато и да е била версия за инцидента. „В такива случаи са техническа неизправност, грешка на пилота или друго непредвидено обстоятелство”, допълни той. Извършва се допълнителен оглед на мястото на инцидента.

Катапултиралият вчера пилот е полковник Пейо Донев, работещ в щаба на ВВС в София. Полетът е бил тренировъчен, но не е част от летателната подготовка на базата. Самолетът е напълно разрушен. Донев беше определен, като един от най-опитните пилоти във ВВС със 750, от министъра на отбраната Димитър Стоянов

Полетът е бил тренировъчен, но не е част от летателната подготовка на базата. Пилотът е бил в командването на базата в "Безмер" и това е първият му полет тази година.

Практиката висши чинове от ВВС да продължават да летят е заради "летателните добавки". Те са в размер на 2000 лв. месечно, като за даването им е необходим един полет годишно. Това може дори да е полет на задната седалка на учебната "спарка", което се води инспекция. По този начин висшите чинове във ВВС ощетяват бойната подготовка на младите пилоти заради ограничения брой полети.

Су-25 е едноместен щурмовик с два двигателя, създаден в Съветския съюз през 1979 г. Самолетът е предназначен за близка въздушна поддръжка на сухопътните войски над бойното поле.

Страната ни има 14 броя от самолетите. Те са доставени през далечната 1987 година. От тях осем бяха модернизирани през 2020-2021 в Беларус.

България е единствената държава в ЕС и НАТО, която все още експлоатира този самолет.

Северна Македония подари през август на Украйна и четирите си щурмови самолета Су-25. Това направи и Словакия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови