Карпов: Ако България не иска да печели от транзит на газ, ще намерим друго решение

Според бившия световен шампион по шах докато страната ни е спяла, Турция е поела инициативата

OFFNews Последна промяна на 09 юни 2019 в 21:11 4050 0

За нас е много важно Турски поток да мине през България, да бъде изградена АЕЦ "Белене" и Черно море да е зона на мир и сигурност. Това каза лидерът на БСП-София Калоян Паргов на Анатолий Карпов, депутат от партията "Единна Русия", заместник-председател на Комисията по международни отношения на Руската Дума и член на Обществения съвет към президента на Руската федерация Владимир Путин, както и 12-и световен шампион по шахмат.

Карпов гостува днес на Калоян Паргов в Градската организация на БСП в София.

Двамата разговаряха повече от час, а срещата им приключи с бърза партия шах, след което Анатолий Карпов остави своя автограф специално за Калоян Паргов върху шахматната дъска. На срещата присъства и заместник-председателят на Градксия съвет на БСП - София проф. Ваня Добрева.

"Разговорът ни беше приятелски. Благодаря на Анатолий Карпов, че отдели време в балканската си обиколка да направим тази среща в София. Обсъдихме различни теми, свързани най-вече с това как да направим отношенията между България и Русия по-прагматични и взаимноизгодни, коментира Калоян Паргов на брифинга след срещата. - За мен е огромно удоволствие и чест световният шампион по шахмат да ми гостува и да изиграем една бърза партия. Доволен съм, че Анатолий Карпов великодушно прие да приключим реми. Мисля, че този знак на добра воля трябва да го пренесем и развием на по-широка основа в отношенията между България и Русия. Това реми има символично значение".

Калоян Паргов добави, че е потвърдил желанието и позицията на БСП, а и не само на социалистическата партия, че Турски поток трябва да мине през България.

"Заявих също, че АЕЦ "Белене" е важен проект не само за нашата страна, но и за региона. И наистина е неизбежен проект, коментира още лидерът на БСП - София.

Той е заявил и че Черно море трябва да бъде демилитаризирана зона, зона на мир и сигурност.

"Разбира се, потвърдих и нашата позиция, която БСП отстоява още от 2014 година, за отмяна на санкциите срещу Русия. Много ми хареса как Анатолий Карпов описа ситуацията - "докато Европа е объркана и скована от тези санкции, Русия плаче, а Америка се смее", посочи Паргов.

Лидерът на БСП - София каза също, че с Анатолий Карпов са обсъдили теми и от областта на културата.

"Обсъдихме една идея на Градската организация на БСП - София, която се опитваме от известно време да реализираме, а именно - по-отчетливо присъствие в града ни на руската култура и изкуство. София има нужда от руска книжарница, от руско кино, от средище на руската култура, каза още Паргов.

Според него санкциите не позволяват на учените и културните дейци от Русия и България да имат засилен обмен на информация и добра комуникация по европейската програма "Еразъм +", а това е огромна загуба и за двете страни".

Анатолий Карпов отбеляза, че наложените санкции срещу Русия са сериозна спирачка за връзките и контактите с България.

"Русия беше принудена да отговори с контрасанкции и това се отрази много сериозно на стокообмена между двете страни, коментира той.

Според депутата от партията на Путин като цяло пред отношенията между Русия и България имало много големи перспективи за развитие на сътрудничеството, най-вече в енергетиката.

"Освен това имаме и един много голям териториален общ интерес - Черно море. Много се надявам да възстановим морската връзка между България и Русия. От няколко години в нашата страна на дневен ред е обсъждането как да бъде пуснат отново фериботът от Варна или Бургас до Русия. Това е от голям взаимен интерес", каза Карпов.

Световният шампион по шахмат изрази съжаление, че докато България "маневрираше и спеше", Турция е поела инициативата за Турски поток.

"Сега всичко зависи от България, заяви той. - Ако България не иска да печели от транзита на газ към Западна Европа, ще се намери друго решение. Въпреки че България е най-бързото и най-разумно решение в тази ситуация".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови