Каракачанов: Православието винаги е било политика

OFFNews 10 април 2018 в 11:56 5043 0

Православието винаги е било политика. Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира това, че Благодатният огън стигна до Македония за Великден с помощта на Българската православна църква (БПЦ).

"Политиката на България за отваряне на отношенията с Македония, би следвало да бъде подпомогната от Българската православна църква. Нашата църква трябва да бъде по-смела, по-енергична", каза Каракачанов в интервю за БНТ.

"Това е част от желанието на българското общество, между двете държави, в които говорим един език и имаме обща история, да имаме общ диалог и да има разбирателство. Ние няма какво да делим, включително и двете ни църкви. Това е добър знак. Българската православна църква трябва да бъде църквата-майка на Охридската епископия", каза още той.

Каракачанов коментира и договорът за ремонт на българските изтребители, сключен с "РСК МиГ", който е за следващите четири години и е за 81 млн. лева. "Ремонтът ще се прави в България, а не както някои се опитаха да излъжат - ще караме самолетите в Русия и след това ще се връщат тук", обясни вицепремиерът.

Каракачанов обясни, че резервните части за самолетите ще се купуват от "РСК МиГ". Той добави, че в момента страната ни има 7 самолета, които могат да летят, а останалите се нуждаят от ремонт.

За сравнение министърът на отбраната отбеляза, че Полша има 36 такива самолета, както и бомбардировачи СУ-22. Всички резервни части за тях се закупуват от Русия, а ремонтите се извършват в Полша, каза Каракачанов.

Министърът обясни, че идеята е в следващите 7 години да летят всичките 15 български МиГ-а. 

Каракачанов потвърди и миналогодишното си намерение да ремонтира и руските изтребители Су-25. България разполага с 14 щурмови самолета от този тип, но не повече от три могат да излетят. 

"Беше отправено искане до Португалия и САЩ за 8 употребявани, втора ръка, Ф-16. Сега ще бъдат изпратени искания за "втора ръка", но и за нови Ф-16. В същото време има интерес от фирмата "Боинг", която произвежда Ф-18, един много добър самолет, какъвто няма на Балканите", каза още Каракачанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови