Каракачанов: Не съветвам никой да нарушава въздушното ни пространство

Никой никого не е натискал за бг решението по случая Скрипал, заяви военният министър

OFFNews 02 април 2018 в 08:56 7772 0

Решението на правителството да не се бърза по случая „Скрипал” и да не се гонят дипломати е правилно. Трябва да водим балансирана политика, заяви военният министър Красимир Каракачанов по Нова тв.

Ако има безспорни доказателства за вината на Русия, естествено е, че България може да промени своята позиция. И никой не може да ни се сърди, ако решим да екстрадираме руски дипломати при доказване вината на руската страна, допълни Каракачанов. Поведението на много български политици през последните 60-70 години е било такова. Натискат ни от Москва – клякам. Натискат ни от Брюксел да затваряме реактори на нашата централа – и ние клякаме. В съзнанието на хората се е изградил този стереотип – българските политици взимат решение под някакъв натиск. В конкретния случай решението беше взето на базата на докладите, които изнесоха службите за сигурност и фактите, с които разполагахме, обясни министърът на отбраната.

Нямам информация някои от моите колеги да е бил притискан от Москва или от Брюксел да взима едно или друго решение. Никой не е притискал никого. Нито Обединени патриоти са натискали правителството, нито правителството е искало да взима друго решение, категоричен бе той.

"Русия има своите интереси на Балканите и се опитва да ги отстоява. Включително като не харесва факта, че повечето от балканските страни или са членове на НАТО, или имат намерения да станат такива. Турция от своя страна се опитва да води своя политика и в Близкия Изток, и на Балканите. Русия като световен играч е съвсем естествено да се възползва от тази ситуация. Няма да позволим намеса в нашите вътрешни работи. Когато има конфликт между ЕС и Турция, е нормално да потърсим баланса, това е и правилната политика, категоричен бе Каракачанов. 

Трябва да излезем от този начин на мислене - отдаваме чест, бием токовете и викаме тъй вярно. Никой не може да ни се сърди, посочи министърът.

Той коментира и появилата се в белградско електронно издание информация за разговор между руския президент Владимир Путин и сръбския му колега Александър Вучич, при който Путин е заявил, че Москва ще изпрати военна помощ на Сърбия при конфликт в Косово, включително и самолети. Те трябва да прелетят през българското въздушно пространство.

Тази публикация излезе в една сръбска медия, няма потвърждение от сръбската или от руската страна. Не съветвам никой по какъвто и да е било повод да нарушава въздушното ни пространство и суверенитет. Това, че имаме балансирана позиция и сме посредник, не означава, че няма да реагираме при нарушаване на нашия суверенитет. Аз трябва да дам заповед за действие при предложение на началника на отбраната. Дано тази публикация е фалшива новина", заяви Каракачанов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови