Ексклузивно На живо в 16:00: Габриел казва отиваме ли на избори (видео)

Каракачанов обвини Бойко Борисов в остър завой за Северна Македония

Лидерът на ВМРО посъветва бившия премиер да не прехвърля отговорността на служебния кабинет

OFFNews 20 юни 2021 в 12:09 7813 1

Лидерът на ВМРО и коалиционен партньор в правителството на ГЕРБ Красимир Каракачанов обвини бившия премиер Бойко Борисов в "остър завой" в позицията за Северна Македония.

„Бойко Борисов направи остър завой в позицията за Северна Македония, а по този въпрос трябва да имаме единна позиция и тя да е национално отговорна", заяви Каракачанов пред бТВ. 

При последното си посещение в София през изминалата седмица македонският премиер Зоран Заев първо се срещна с Бойко Борисов, който прехвърли отговорността за старта на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС върху служебното правителство. А Каракачанов реагира с критика във фейсбук.

"Не ми хареса, че Борисов се опитва да прехвърли проблема с политиката към Северна Македония в служебното правителство – довчера бяхме заедно в правителството и имахме твърда позиция, а сега се опитва да прехвърли топката", заяви лидерът на ВМРО.

Според него Заев е бил наясно, че нищо няма да постигне с това посещение в София, а целта му е да покаже пред другите страни в ЕС, че Северна Македония е конструктивната страна, а България – деструктивната.

"Те (македонците) сега уж са отворените, уж добронамерените, искат диалог, а всъщност идват и нищо не предлагат. Българите няма да отстъпят, докато не си коригират политиката и докато не спре с тази омраза към България", допълни Каракачанов.

Той се възмути, че българската външна политика в последните 20 г. не е направила усилие да обясни на европейците какъв е генезисът на българо-македонския спор.

Каракачанов разкритикува служебния кабинет за начина, по който организира предсрочните избори и най-вече за големия брой секции, които ще бъдат разкрити в Турция – 121.

„Един от проблемите на служебното правителство и на президента е, че допусна това безобразие да се откриват секции в Турция безвъзмездно (вероятно има предвид безразборно). Призовах президента да наложи вето на Изборния кодекс в частта за Турция, но той не го направи и още същия ден обнародва указа“, коментира лидерът на ВМРО. 

По негова информация българите в Турция ще гласуват на хартиени бюлетини, а не с машини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови