Каракачанов: Кой дрънка оръжие от името на България

OFFNews 21 февруари 2017 в 11:46 3335 2

Кой дрънка с оръжие от името на България? Президентът Румен Радев и служебният министър на отбраната Стефан Янев дължат отговори по повод информацията за засилено военно присъствие на НАТО-вски сили в Черноморския басейн. 

Това се казва в изявление на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. В текста пише още: 

На 16 февруари 2017 г. Съветът на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО взе решение за увеличаване на военновъздушното и военноморското присъствие в района на Черно море като част от приетото предно решение (във Варшава, 2016 г., срещата на високо равнище) за разполагате на сили на НАТО.

Според информация от изказване на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция от 16.02.2017 г. засиленото военноморско присъствие в района на Черно море ще включва засилени тренировки, учения и военноморска координация на страните-членки на НАТО в района на Черноморския басейн съвместно с други страни-членки, които нямат военноморски сили в Черноморския басейн.

Сътрудничеството ще се осъществява посредством постоянно действащи черноморски военноморски сили съвместно с постоянно действащи военни сили в Черно море.

Горното решение е взето единодушно на срещата на военните министри на НАТО без възражение на някоя страна-членка.

1. Съгласувано ли е това решение с президента Радев и получил ли е мандат от правителството министърът на отбраната да гласува в подкрепа на това решение?

Трябва да е пределно ясно, че този акт засилва допълнително конфронтацията в Черноморския басейн с Руската федерация.

2. Направен ли е анализ за необходимите средства и включени ли са допълнителни средства за разходите във връзка с участието на българските военноморски сили в планираното засилено военно присъствие на НАТО в Черноморския басейн?

3. Предвидено ли е постоянно действаща военноморска група на страните-членки на НАТО от Черноморския басейн и включва ли тази група участие на Република Турция?

Напомням, че преди 9 месеца бе отказана такава операция именно заради участието на Турция.

От съобщеното от Столтенберг се установява, че е договорено засилено военновъздушно присъствие на НАТО над Черно море.

4. Означава ли това разширяване на съвместния air policing на територията на Република България и извън българските териториални води?

Ген. Радев, в качеството си тогава на командир на ВВС, подаде рапорт за напускане заради несъгласие с air policing.

5. В момент, в който Украйна и Русия са изправени на нокти една срещу друга, кой има полза от това да въвлича и България в ескалация на напрежението?

Винаги съм се противопоставял на безропотното поведение на управниците ни в ЕС и НАТО. Да, ние сме част от ЕС и НАТО, но трябва да бъдем активна част, а не просто част.

Българският народ заслужава да знае истината. Призовавам служебният кабинет и президентът бързо да я разкрият. В противен случай остава усещането не просто за нещо гнило, но за нещо, което застрашава националната ни сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови