Каракачанов: Армията няма да тръгне с танковете по улиците

OFFNews 21 март 2020 в 12:37 7882 0

Ние се борим не с външен противник, а с вирус. Няма нужда от танкове, заяви пред bTV вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той очаква извънредното положение да бъде удължено.

Хората уважават Българската армия и разчитат на нея, категоричен е Каракачанов.

Армията няма да тръгне с танковете по улиците, както се спекулира. Не може да говориш подобни глупости от трибуната на парламента, когато текстовете какво ще прави тя са ти пред очите. Вътре пише - контролно-охранителни функции. Армията ще поеме от полицията някои от важните инфраструктурни обекти за охрана, обясни министърът на отбраната.

От думите му стана ясно, че армията ще има право да задържа нарушителите на закона и да ги предава на полицията, да участва в охраната на обществения ред, да контролира движението, както и да проверява документи за самоличност.

"В това няма нищо ненормално, когато виждаме, че полицията се задъхва. Тя има изключително много работа", добави вицепремиерът.

По отношение на учението, което бе проведено в "Арена Армеец" и при което залата бе превърната в "полева болница", Каракачанов обясни, че още три такива ще бъдат проведени и в Пловдив, Варна и Русе.

Местата, които ще бъдат превърнати в "полеви болници" по време на учението, ще са зали, които са временно затворени.

Каракачанов коментира и вече приетата мярка хората под карантина да бъдат следени чрез мобилните си телефони, докато отпадне задължителната им изолация:

"Има случаи, в които бягат и не желаят да се съобразят с мерките. Ако някой заразен реши, че може да си играе с живота на другите, какво трябва да го правят институциите? Следенето означава не да ви слушат разговорите и да ви четат SMS-ите, а да се вижда къде се движите".

Неговият апел е да не се изпада в паника и да бъдем солидарни.

Относно извънредното положение Каракачанов каза, че според него то ще бъде удължено, но "няма нищо страшно, ще минем през това изпитание". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!