Караянчева: Учудващо е, че президентът свиква КСНС след година

OFFNews 04 април 2019 в 13:38 1883 0

Цвета Караянчева

Снимка Вилдан Байрямова

Редовните заседания на КСНС се провеждат поне на 3 месеца веднъж, учудвам се, че последният е бил на 19 април 2018 година, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева.

Тя изрази учудване и затова, че президентът Румен Радев не е свиквал заседание на Съвета за национална сигурност по различни други теми и попита защо. „Сега, когато го свиква на 8 април 2019, той се опитва да държи жив скандала с апартаментите, според мен. Защото самата тема за корупцията по високите етажи предлага една забавна игра на думи, а в същността си не е ясна, тя е много обтекаема. Ако ставаше дума за истински дебат по темата за корупцията, нито тя щеше да бъде така формулирана, нито пък времето за подготовка щеше да е толкова кратко“, коментира Караянчева.

Тя посочи, че в момента участниците в КСНС имат три дни за подготовка и нямало ясни точки, по които ще върви разискването. „Това очевидно се прави за отбиване на номера. В случая какво да очакваме да се получи при така мъгляво формулирана тема? Ще се получи една говорилня, а явно това е и целта на президента – за да може след това в изказването си да заклейми някого“, подчерта парламентарният шеф.

Караянчева отчете, че „все пак преди седмица в една от първите си реакции той каза, че всички партии трябва да се изчистят от корумпирани и некомпетентни кадри в управленските си елити“. И допълни: „Нека той да отговори дали има предвид и имотите на Елена Йончева. Но единственото, което чуваме, това са критики към ГЕРБ. Ако се смята за президент на всички български граждани, нека да формулира темата си по-ясно. Нека да видим как ще подходи към разследванията за корупция в средите на БСП“.

Караянчева подчерта, че „всичко, което се случва, е на базата на медийни публикации, но вече се правят проверки, министри и председател на парламентарната група на ГЕРБ се оттеглиха на базата само на неустановени факти и данни, на съмнения, на изтекли в медийното пространство твърдения“. Тя каза, че компетентните органи все още не са се произнесли, но всички замесени в този скандал са отстъпили крачка назад, подали са оставки и припомни, че днес Пламен Георгиев излезе в отпуск, за да могат разследващите органи да работят спокойно.

Запитана знае ли за кой действащ министър с купен на безценица апартамент е намекнал Валери Симеонов, Караянчева не можа да посочи име, тъй като няма как да знае кой къде живее и на каква цена. По-рано днес лидерът на НФСБ пусна гатанката „Овча купел, Бързарица 2, 142 кв.м. за 61 000 лева, открийте кой е министърът“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews