Карадайъ заговори за нови избори, ДПС днес решава дали да подкрепи ГЕРБ

Йорданка Веселинова 16 май 2023 в 14:06 3043 2

Архив

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Мустафа Карадайъ, ДПС

"На хоризонта се задават поредните шести ненужни предсрочни парламентарни избори", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на форума "Европейският съюз среща Балканите", цитиран от БНР.

"Призовавам първо народните представители да дефинират понятието политика. Второ, да погледнат в Конституцията каква е отговорността им. Трето, да застанат пред своята съвест и да видят дали това, което са говорили и са обещавали пред българските граждани, доколко са истински и верни. Четвърто, да проверят какво искат техните избиратели, защото никой не се интересува от какво имат нужда българските избиратели, от какво има нужда държавата. В тази ситуация е нужно да проявим онази висота, да сме адекватни на мъдростта на българските избиратели, които произвеждат точно онова, което е нужно в тази кризисна ситуация", каза още той, цитиран от Нова телевизия.

Промяната в позицията му идва на фона на изненадващото решение на БСП да не подкрепи първия мандат на ГЕРБ. Вчера, точно седем часа след заявката на Иван Гешев, че ще измита "политическия боклук от НС", Корнелия Нинова обяви, че няма за подкрепи проектокабинета "Габриел".

Гешев топи шансовете за кабинетa 'Габриел'

По време на лидерските срещи вчера Мустафа Карадайъ отчете припокриване между приоритетите на кандидата за премиер на ГЕРБ Мария Габриел и тези на ДПС. Той дори поиска хора с "европейски и брюкселски профил" в това правителство. От месеци насам, още преди изборите, Карадайъ говори, че движението ще бъде част от управляващото мнозинство в парламента, както и че е опозиция, но само "засега". 

Брифингът на главния прокурор вчера като че ли провали сметките за проектокабинета "Габриел". Макар партиите официално да отричаха, неофициално се знаеше, че са водени разговори за постове, а министерствата вече са поделени. Очакваше се зад Мария Габриел да застанат ДПС, ИТН и БСП, които заедно да имат солидно мнозинство от 128 гласа. След решението на левицата, днес се очаква и окончателно решение от ДПС. До вчера се очакваше движението да предложи Илхан Кючук за външен министър, а Искра Михайлова - за министър на околната среда и водите. 

В 16 ч. Централното оперативно бюро и парламентарната група на ДПС се събират, за да решат дали ще подкрепят първия мандат на ГЕРБ.

Час по-късно ще се проведе и заседание на Националния съвет на "Продължаваме промяната". След това ще има и заседание на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България", по време на което новата коалиция ще реши дали ще подкрепи кабинета "Габриел". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-390

2

Козин Човков

16.05 2023 в 18:33

Крайно време е движението за парлама и салтанат да изчезне от българския политически живот. Неговото съществуване противоречи на конституцията.

1930

1

Муню

16.05 2023 в 15:30

Ефенди, какво стана бе джанъм?
Хартиената коалиция Магнитски мах бърга в .... на всички, а?