Карадайъ: Репресиите на Рашков минаха всякакви граници. ЦИК мълчат, искаме отговори (видео)

Избирателите не дадоха властта на нито една партия, а поставиха задачата на партиите да търсят диалог, заяви лидерът на ДПС

Ружа Райчева 03 декември 2021 в 10:23 1388 1

Снимка Архив

Натискът и репресията от страна на вътрешния служебен министър Бойко Рашков минаха всякакви граници. Под лозунга "борба с купения вот" бяха извършени престъпления срещу човешките, гражданските и политическите права на гражданите. Незаконни арести, сплашване на активисти. ЦИК мълчат. 

Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ от трибуната на парламента в словото си на откриването на 47-ото Народно събрание.

„Скъпи сънародници 47-ото НС се учредява на края на една година, която ще запомним с кризи и избори. Кризите предзивкваха изборите, а изборите задълбочаваха кризите. Ако нещо отличава това НС, това е безусловната отговорност, която имаме пред избирателите. Тези, които не гласуваха ни показаха, че не желаят да гласуват за политици и партии, които вместо да решават проблемите им, се занимават със себе си. Избирателите не дадоха властта на нито една партия, а поставиха задачата на партиите да търсят диалог. За да не бъдем грешно разбрани – ще има управляващи и опозиция. Парламентарната група на ДПС ще работи за възстановяване на нормалността в политиката", добави той.

Карадайъ заяви, че на старта на 47-ото Народно събрание, ДПС няма да са коректни, ако не анализират изборния процес.

"Два от изборите тази година бяха проведени с нова технология – машинно гласуване. Натискът и репресията от страна на вътрешния служебен министър Бойко Рашков минаха всякакви граници. Под лозунга "борба с купения вот" бяха извършени престъпления срещу човешките, гражданските и политическите права на гражданите. Незаконни арести , сплашване на активисти, и т.н. и т.н. От доста време алармираме, че поведението на полицията може да стане безконтролно. Недопустимото е факт - в избирателния ден в избирателни секции влязоха полицаи. Нарушени са основни принципи, законът е погазен тотално. ЦИК и РИК мълчат. ЦИК като основен орган в държавата, който управлява изборния процес, не са компетентни да го управляват. Разполагаме с доказателства, че ЦИК не отчете всички действителни гласове. Комисията дължи отговори по този въпрос. ДПС няма да остави нито един случай непроверен и нито един случай на престъпление ненаказан. Хората ни разказваха, че тези извращения на полицията напомнят на онези мракобесни времена преди 89 г. Тази полицейщина ерозира демокрацията и държавността", заяви председателят на ДПС.

Според Карадайъ България се намира в много кризи и тяхното решаване изисква усилията на цялата нация и използване на целия наличен ресурс.

"Политическата криза трябва да се прекрати чрез съставяне на редовен кабинет. България фатално закъснява със своя План за възстановяане и устойчивост, докато други страни са започнали оперативна работа. Съвсем скоро всички ние ще имаме възможност да преосмилим значение на думата "бедност". Не е трудно да се прогнозира какво предстои на фона на растящите цени на храна, ток, парно и т.н. България губи битката с пандемията поради безотговорното отношение на изпълнителната власт. Само за последните три месеа страната загуби поверче хора отколкото по времето на Втората световна война. Всички трябва да се обединим с консенсус, план и да започнем да действаме", завърши словото си той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови