Карадайъ: Ние сме патриотите на България, Ахмед Доган е гарант на мира

Вилдан Байрямова 26 декември 2018 в 18:25 4949 0

Могиляне - възпоменателен митинг

Снимка Вилдан Байрямова

Две неща станаха ясни на днешните два последователни възпоменателни митинги за жертвите на „възродителния процес“ в Кърджалийско. Яснотата внесе лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Първо, при Тюркян чешма в село Могиляне той обяви, че именно ДПС и репресираните от комунистическия режим са истинските патриоти в България. Второ, в Момчилград почетният председател Ахмед Доган бе наречен „гарант на мира“. Мръзнещите хиляди участници бурно аплодираха тези декларации. Селям алейкум, гордея се с всеки от вас поотделно, здравейте, горди депесари! – така Карадайъ поздрави участниците и в двата /възпоменателни, но по-точно политически/ митинги. Всяка година на този ден при Тюркян чешма в село Могиляне, издигната в памет на убитото 18-месечно момиченце, се събират лидери и активисти на ДПС, и много местни жители от района.

Очаквано, Карадайъ предаде поздрави от почетния председател Ахмед Доган, „един много специален човек, който донесе мира“. И понеже видя „доста депесари християни“, поднесе поздрави за Рождество Христово. Той намекна за липсата на миналогодишното напрежение, когато на същата дата групите на ДПС и ДОСТ се разминаваха с ледено мълчание. „Едни хора, които не знаят къде им мястото, днес поне имат ориентация и всички виждаме разликата. Но тези хора, които работят против нашето единство, не са наши опоненти, а са наши врагове“, отсече Карадайъ и мигом преведе това на турски език от трибуната. Той отбеляза, че политиката на ДПС е добронамерена и че „онези хора“ имат своето място в движението, но ако те не могат да намерят правилния път, ще им бъде оказана помощ. А ако искат да бъдат с ДПС, да го кажат сами и на глас, препоръча разпалено лидерът.

„Преживяхме и този пореден опит за разделението ни, сега повече от всякога имаме нужда бъдем още по-единни и сплотени. Аз призовавам възможно най-скоро хората, които не знаят къде им е мястото, да го намерят при нас, под знамето на ДПС, това е знамето на мира и толерантността, на свободата, и ние ще им помогнем“, обърна се към обърканите в политическия си избор той. И продължи: „Какво значи да не се политизират възпоменанията за жертвите на „възродителния процес“, те нали са жертви на политическата репресия? Някои пък взели да пишат, че на тези митинги не трябвало да има партийни знамена. Това знаме не е парче плат, то е изтъкано с душите на нашите жертви, на репресираните и героите ни“, изтъкна лидерът.
Карадайъ акцентира, че предстоящите избори за Европейския парламент са изключително важни за ДПС и за България, и призова всеки да си „свърши работата, а страната ни да направи европейския си избор“. „Всички анализатори отчитат, че в ЕС е налице криза на толерантността, а ние в България живеем всеки ден това с участието на националистите във властта, определяни от Съвета на Европа като фашистки партии, макар за благозвучие да си сложили в името „патриоти“. Ако те са патриоти, тогава ние какви сме, запита с вик Карадайъ и сам си отговори: „Ние сме патриотите!“.

След финала на митинга в Могиляне безкрайна автоколона се отправи към Момчилград, където се състоя също възпоменателна проява. Многочислени групи от парламентарната група на ДПС, от изселници и кметове в Турция, депутати от Анкара и Северно-Кипърската турска република изпълниха площада пред Паметника на жертвите на тоталитаризма и комунизма. Там в словото си Карадайъ пак започна с поздравите от „специалния човек Ахмед Доган“ и го обяви „за гарант на мира в нашата родина“. Той отново заговори за опитите за разделяне на общността и за разцепването на ДПС. „Но всеки такъв опит има срок на годност – той е до едни избори, а после следва изчезването. Този филм приключи“, констатира политикът. И подчерта, че ДПС трябва да защити мира и демокрацията в България, да елиминира политиката на омразата, разделението и противопоставянето, а най-подходяща за това е 2019 г. заради европейските избори. Според него кризата на толерантността у нас е продукт на „тази популистко- националистическа власт“.

По-късно той отказа да внесе яснота по въпроса кого последно иска ДПС да демонтира от властта – цялото правителство, или само обединените патриоти. Запитан каква е визията за ускореното развитие на страната с програмен кабинет, съставен от всички парламентарно представени партии, той отговори с „И аз ви благодаря“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови